Svijet

Pripadnici Islamske države ubili otetog Japanca

Pripadnici Islamske države objavili su snimak na kom japanski državljanin Kendži Goto drži fotografiju ubijenog Harune Jukave.
Pripadnici Islamske države ubili otetog Japanca
Portal AnalitikaIzvor

Vlada Japana je tokom dana nastavila sa pokušajima da spasi dva taoca koje Islamska država prijeti da će ubiti, ali u tom procesu nije postigla značajniji napredak, što je potvrđeno audio snimkom u kom Goto govori o tome da je Jukava ubijen odsijecanjem glave.

On je u snimku takođe naveo da Islamska država ne traži novac za njegovo oslobađanje, kako je prethodno objavljeno, već da su kao uslov naveli puštanje na slobodu jedne od njihovih “sestara” koje su zarobljene u Jordanu.

U snimku Goto krivi japanskog premijera za smrt Jukave i kaže da Islamska država želi puštanje na slobodu Sadžide al-Rišavi, koja je osumnjičena za pokušaj terorističkog napada u Jordanu 2005. godine.

Ipak, analitičar zbivanja u Siriji i Iraku Čarli Vinter izrazio je sumnju u autentičnost snimka, jer na njemu nema nikakvih oznaka Islamske države, iako je sigurno da je na njemu jedan od zarobljenih Japanaca.

Ekstremisti Islamske države u utorak su zaprijetili da će pogubiti dvojicu zatočenih Japanaca ukoliko im se u roku od 72 sata ne isplati 200 miliona dolara.

 
Portal Analitika