Finansije

KAVARIĆ: Drugi blok TE Pljevlja nije pod znakom pitanja

Vlada Crne Gore neće odustati od gradnje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, jer bi u suprotnom Elektroprivreda (EPCG) bila izložena ogromnim troškovima, kazao je ministar ekonomije Vladimir Kavarić, ističući da je Vlada spremna za trećeg partnera, što zagovara i italijanska kompanija A2A.
KAVARIĆ: Drugi blok TE Pljevlja nije pod znakom pitanja
Portal AnalitikaIzvor

Iako ne isključuje mogućnost da država od 1. aprila preuzme upravljanje Elektroprivredom, Kavarić očekuje dogovor sa Italijanima.

"Od početka razgovora i bilo kakve realizacije projekta drugog bloka TE Pljevlja, naš je stav i stav Vlade kao akcionara u EPCG-u da taj projekat treba da se radi iz više razloga. Neulaganje u drugi blok povezano je sa velikim troškovima za EPCG i neophodno je, imajući u vidu ono što su energetski potencijali i ekonomske i energetske performanse", rekao je Kavarić za Televiziju Crne Gore.

S tog aspekta, Vlada kao većinski vlasnik Elektroprivrede, navodi Kavarić, smatra da taj projekat mora da se radi.

"Ne samo da smo spremni, nego smo i vrlo raspoloženi da podijelimo rizik investicionog projekta sa nekima, ali to nije za nas opredjeljujući faktor. Ukoliko imamo partnera to je dobro, ukoliko nemamo taj projekt i dalje nije pod znakom pitanja", naglasio je ministar.

Kavarić dodaje i da će izgradnjom podmorskog kabla između Italije i Crne Gore naša država postati energetsko čvorište regiona, "što će donijeti brojne koristi ekonomiji".

 
Portal Analitika