Svijet

Trup "Er Azije" ponovo potonuo

Indonežanski spasioci izvukli su trup palog aviona "Er Azije" gotovo na površinu vode prije nego što je on opet pao na dno okeana.
Trup "Er Azije" ponovo potonuo
Portal AnalitikaIzvor

Trup je potonuo pošto su se baloni za podizanje izduvali, što je novi korak unazad u nastojanjima spasioca da dođu do tijela nastradalih.

Četiri tijela su izvučena iz mora gdje na desetine ronilaca prkoseći jakoj struji i lošoj vidljivosti nastoje da izvuku 30 metara dugu olupinu, saopštio je šef operacija u Nacionalnoj agenciji za potragu i spasavanje Surjadi Bambang Suprijadi.

Ronioci su došli do trupa po prvi put u petak i izvukli šest tijela, prenio je AP.

Ukupno 69 tijela je izvučeno do sada iz aviona "Er Azije" koji se srušio 28. decembra u Javansko more sa 162 putnika i članova posade na letu iz Surabaje u Singpur.

Zvaničnici vjeruju da se još tijela nalazi u trupu aviona.

"Potrebni su nam dodatni baloni", rekao je Suprijadi nakon današnjeg neuspjeha.

On je dodao da se vjeruje da se kokpit nalazi oko 500 metara od trupa aviona na dubini od 30 metara i da bi tijela pilota i kopilota mogla da budu unutra.

Mediji su izvjestili da je trup aviona podignut na oko sedam metara od površine, da bi ponovo pao u vodu.

Neki od predmeta koji su pripadali putnicima kao što su biskviti, kutije mlijeka, šnale za kosu, čak i jedan ajfon sa prikačenim slušalicama, kao i dijelovi aviona poput jastučića za sjedišta i stolova isplivali su, prilikom podizanja trupa aviona, izvjestio je veb sajt Detik.com.

Sumnja se da je uzrok pada aviona "erbas 320-200" loše vrijeme, a istražitelji analiziraju crne kutije.

Direktor Nacionalnog komiteta za bezbjednost saobraćaja Tatang Kurnijadi isključio je sabotažu i rekao da bi preliminarni izvještaj nesreće trebalo da bude podnijet Međunarodnoj organizaciji za civilnu avijaciju naredne sedmice.

Potpuna analiza o tome šta je pošlo naopako na letu 8501 mogla bi da potraje do godinu dana, dodao je Kurnijadi.

Izvor: b92.net

Portal Analitika