Svijet

NATO upozorava na opasnost od terorizma na Balkanu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je juče u Prištini vlasti na moguću opasnost od povratka džihadista koji su se borili u Siriji i u Iraku.
NATO upozorava na opasnost od terorizma na Balkanu
Portal AnalitikaIzvor

“Povratak boraca je prijetnja za sve nas, za zemlje u regionu, ali i za sve zemlje u Evropi", rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije.

"Moramo da sarađujemo u borbi protiv terorizma", dodao je Stoltenberg, koji je ranije juče posjetio pripadnike KFOR-a na Kosovu.

U avgustu i septembru 2014. kosovska policija je uhapsila 55 osoba pod sumnjom da su se pridružile džihadistima u Siriji, da su propagirale radikalni islam i vrbovale dobrovoljce za džihad u Siriji i u Iraku.

Po procjeni bezbjednosnih službi, oko 150 kosovskih Albanaca bori se u Siriji na strani džihadista. Šestnaestorica su tamo izgubila život.

Generalni sekretar NATO-a izrazio je zadovoljstvo zbog odlučnosti kosovskih vlasti u vezi s tim pitanjem i skorog donošenja zakona po kojem će oni koji odlaze da se bore u inostranstvu biti kažnjeni zatvorom.

U balkanskim zemljama raste broj dobrovoljaaca koji odlaze u borbu na Bliski istok, čemu na ruku ide opšta ekonomska kriza zbog koje je to područje plodno tlo za vrbovanje muslimana za džihad.

Izvor: novosti.rs

Portal Analitika