Svijet

Ovo su "najgojaznije nacije" na svijetu

Možda mislite da je SAD "najgojaznija nacija" na svijetu, ali griješite.
Ovo su "najgojaznije nacije" na svijetu
Portal AnalitikaIzvor

Ova vrsta zdravstvenih problema pogađa sve veći broj stanovnika pacifičkih ostrva, istočno od Australije, koja se procentualno sada nalaze na prvom mjestu "najgojaznijih nacija". Ranije su naučnici navodili da ljudi iz tog dijela svijeta imaju genetske predispozicije za gojaznost. Međutim, sada je utvrđeno da je za to kriv zapadnjački način ishrane koji je posljednjih godina postao veoma popularan među ostrvljanima.

Tako se američka Samoa nalazi na samom vrhu pomenute liste, budući da je 75 odsto njenog stanovništva gojazno. Nauru i Kukova ostrva su na drugom i trećem mjestu sa 71, odnosno 63 odsto gojaznog stanovništva. Ostrva su ranije bila kolonije Australije, Amerike, Novog Zelanda, Britanije i Francuske, a nakon Drugog svijetskog rata i širenja zapadnjačkog načina života, došlo je do sve većih promjena u načinu ishrane njihovih stanovnika. Kod njih je podsticana zavisnost od uvezenih namirnica, što znači da je izumrlo ribarenje i lokalna poljoprivreda na ostrvima. Tradicionalne namirnice, poput svježe ribe, mesa i lokalnog voća i povrća zamijenjeni su pirinčem, šećerom, brašnom, konzerviranim mesom, kandiranim voćem i povrćem, gaziranim pićima i pivom. Stručnjaci sa Univerziteta Oksford navode da je takva hrana, osim uzroka gojaznosti, postala i znak društvenog statusa među ostrvljanima.

2301obesity1Posljednji na listi "gojaznih nacija" su Bangladeš i Etiopija u kojima je svega jedan procenat stanovništva gojazan. Nepal je pretposljednji sa jedva nešto više od jednog procenta stanovništva sa prekomjernim brojem kilograma.

Istraživanje koje je sprovela američka Centralna obaveštajna služba (CIA) pokazuje da je svjetska kriza gojaznosti i dalje aktuelna i da se svaki kontinent bori s ovom "epidemijom". Najviša stopa vlada u Evropi, na Bliskom istoku i u Sjevernoj Americi. U SAD je gojazno 33 odsto stanovništva, a u Australiji njih 27 odsto.

Osobe se smatraju gojaznim ukoliko indeks njihove tjelesne mase prelazi 30. Ako se uzmu u obzir samo zemlje u kojima su gojaznost i hronične bolesti najrasprostranjenije, možete se vidjeti da su ti problemi u velikoj mjeri posljedica načina prehrane njihovih stanovnika. Visoko prerađena hrana, slatkiši i pića uzrok su gotovo svih oblika hroničnih bolesti i gojaznosti. U nezapadnim kulturama, u kojima se tradicionalna ishrana sastoji od neprerađenih namirnica, potrebno je da samo jedna generacija počne da se hrani po zapadnjačkom modelu - namirnicama bogatim šećerom i rafinisanim brašnom - pa da njeni stanovnici postanu skloniji gojaznosti i dijabetesu.

Foto: modvive.com, theguardian.com

Portal Analitika