Društvo

SEKULOVIĆ: Radoslav Rotković, savjest Crne Gore i Crnogoraca

Radoslav Rotković bio je savjest Crne Gore i Crnogoraca, kazao je dr Goran Sekulović na današnjem predstavljanju dokumentarca "Domovina se ne bira - Radoslav Rotković" čiji je autor Mirko Jakovljević, u Ministarstvu kulture na Cetinju.
SEKULOVIĆ: Radoslav Rotković, savjest Crne Gore i Crnogoraca
Portal AnalitikaIzvor

Na premijernom prikazivanju upriličenom povodom Dana novinara Crne Gore, urednik lista crnogorskih kulturnih i naučnih radnika "Prosvejtni rad" takođe je podsjetio da je akademik Rotković "jedan od najistaknutijih boraca za crnogorski jezik i sva druga osnovna nacionalna i državna prava Crnogoraca, ali i svih drugih naroda i nacija u crnogorskoj državi". Dalje je podsjetio kako je nedavno, zahvaljujući ideji i predanosti dr Čedomira Bogićevića, publikovana i promovisana knjiga "Tako je govorio Rotković" u kojoj su se našli članci, govori i intervjui akademika Rotkovića.

- I knjiga i film o Rotkoviću mogli su imati naziv "Tako je govorio Slobodan čovjek" dodao je Sekulović.

On je u svom obraćanju podsjetio na detalje iz Rotkovićevog intervjua "Prosvejtnom radu", koji se odnose, pored ostalog, na "Lovćen film" nekadašnjeg crnogorskog filmskog i kulturnog giganta, čija je uzlazna putanja nasilno prekinuta.

- Bio je to udar na crnogorski film samo zato što je bio – crnogorski. Film Marka Jaovljevića je prilika da se kaže da je akademik Rotković shvatio veliki značaj filma i televizije za prosvjetu i kulturu, odnosno opstanak i trajanje crnogorskog naroda: prosvjeta, film, televizija, kultura, stvaralaštvo veoma su bitni da se ljudi vrate sebi – poručio je Sekulović.

Dalje kaže kako je neizmjeni doprinos akademika Radoslava Rotkovića u potrebi razvoja crnogorskog identiteta i ekonomije, u samosvijesti u Crnoj Gori.

- To se veoma dobro vidi i u filmu Mirka Jakovljevića. Toliko dobro, da je u potpunosti opravdao svoju kulturnu, a ja bih rekao i nacionalnu i državnu, javnu i evropsku misiju. Samim tim na najbolji način dokazao opravdanost odluke Ministarstva kulture da novčano pomogne ovaj projekat - kazao je dr Sekulović.

Inače, Ministarstvo kulture je, putem Konkursa za realizaciju programa "Razvoj kulture na sjeveru" za 2014. godinu, sufinansiralo dokumentarni film o Rotkoviću, "stvaraocu koji je ostavio neizbrisiv trag kao književnik, novinar, javni djelatnik". Rotković je radni vijek počeo kao urednik rubrike za kulturu u "Pobjedi", a obavljao je I dužnost urednika TV Titograd. Predstavljeni dokumentarni film ukazuje na značaj ukupnog književno-novinarskog i javnog djelovanja Rotkovića, utemeljenog na očuvanju svekolikog crnogorskog kulturnog nasljeđa.

J.Đ.

Portal Analitika