Politika

VUJANOVIĆ: Nikada nećemo prihvatiti arbitražu o Sutorini

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović smatra besmislenim otvaranje spora o Sutorini i poručuje da Crna Gora neće prihvatiti arbitražu o tom pitanju. Vujanović je gostujući u emisiji "Živa istina" autora Darka Šukovića ocijenio i da je njegova odluka o odgađanju slanja ambasadora u Sarajevo bila iznuđena.
VUJANOVIĆ: Nikada nećemo prihvatiti arbitražu o Sutorini
Portal AnalitikaIzvor

Za Crnu Goru priča o razgraničenju sa Bosnom i Hecregovinom je završena, nakon što je Vlada u junu prošle godine prihvatila ugovor o tome.

"I ta aktivnost razgraničenja je za nas završena. Prema tome, mi nemamo više priče sa BiH, ni o teritoriji, ni o graničnoj liniji, poručio je Vujanović.

Iako informaciju da predsjedništvo BiH nije juče razgovaralo o Sutorini vidi kao dobar znak, Vujanović ne krije da je iznenađen otvaranjem tog pitanja od strane dijela rukovodstva u Sarajevu, posebno Bakira Izetbegovića.

Stav naše zemlje po tom pitanju je, kaže, jasan.

"To je da je Sutorina dio Crne Gore zauvijek, da mi o Sutorini kao teritoriji nećemo nikada pregovarati, da mi nikada nećemo prihvatiti arbitražu i Međunarodni sud pravde, i da nikada nećemo devalvirati arbitražnu odluku Badinterove komisije, niti ponovo utvrđivati granice", poručio je Vujanović.

Odluku da odgodi slanje našeg ambasadora u Sarajevo, Vujanović vidi kao praktično iznuđen potez.

"Bilo bi besmisleno da ja potpisujem ukaz ambasadoru Crne Gore u BiH, i time pokazujem da smo mi to doživjeli kao neku redovnu pojavu, ili, kako bi tumačili zlobnici, da podražavam takav odnos Bakira Izetbegovića", dodao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, u Sarajevu nećemo imati ambasadora sve dok iz zvaničnih institucija BiH budu osporavane granice Crne Gore.

Vujanović je uvjeren da priča o Sutorini ne može ugroziti put Crne Gore u NATO.

"Samo može da pokaže da BiH ne cijeni arbitražu Badinterove komisije, da ne cijeni svoju poziciju države koja je priznala Crnu Goru, i koja je, kroz SRJ, priznata od Crne Gore, kao i da vodi politiku koja nema odgovornost i ozbiljnost", rekao je Vujanović.

U vezi sa raspletom u slučaju Prevlake, Vujanović očekuje da će se on riješiti uz pomoć Međunarodnog suda pravde u Hagu, te da će taj sud donijeti odluku koju će i Hrvatska i Crna Gora prihvatiti.

"Amfilohije ne osporava crnogorsku naciju": Vujanović je rekao i da je zadovoljan razgovorima sa kosovskim šefom diplomatije Hašimom Tačijem. Komentarišući izjave mitropolita SPC Amfilohija povodom te posjete, kaže da ih vidi kao konitinuitet Amfilohijevog bavljenja politikom.

"Od toga što se protivi NATO-u koji je državni prioritet Crne Gore, do toga da govori ko je dobrodošao u Crnu Goru, a ko nije. Time ulazi u klasično bavljenje politikom, ne poštuje odnos odvojenosti države i crkve, i pokuzeje da ne razumije državnu politiku. Mislim da ta njegova potreba da se bavi politikom pokazuje da bi on, da nije mitropolit, vjerovatno bio političar. Ja mislim neuspješan političar", rekao je Vujanović i dodao kako Amfilohije takvim stavovima "ne poštuje odnos odvojenosti crkve i države sa kojom bi trebalo da teži da ima dobar odnos".

Predsjednik Crne Gore je istakao da s prezrenjem odbija svakog ko osporava Crnu Goru i crnogorsku naciju.

"Prema tome, svaku izjavu bilo koga, uključujući i mitropolita, koja ne cijeni crnogorsku naciju sa prezrenjem odbijam. Moram reći, u mojim razgovorima s njim on nikada nije osporavao Crnu Goru kao državu niti crnogorsku naciju kao naciju."

Na pitanje li će mu nova predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović zamjeriti što joj je čestitao tek sedmicu nakon izbora, Vujanović kaže da je čestitao "u diplomatskom vremenu koje je primjereno".

Komentarišući dešavanja na utakmici Crvena zvezda - Galatasaraj i guslara koji se pojavio na poluvremenu, Vujanović kaže da je to "bruka neviđena".

"Što bismo mi raspravljali o jednoj gluposti koju je organizovao ne znam ko - vjerovatno uz učešće KK Crvena zvezda. Sad, neću da optužujem Dejana Radonjića, možda je on trebalo nešto da kaže. Ali, šta da kažem? Dejan definitivno nije kriv i vjerujem da se vrlo neprijatno osjećao, da mu je bilo stravično neugodno. Vjerujem i da je vrlo pametno da se o tome ne izjašnjava, jer je to neviđena glupost", rekao je Vujanović i potcrtao da je tom prilikom zloupotrijebljena i crnogorska narodna nošnja.

Izvor: Antena M, Atlas TV , Prva TV

Portal Analitika