Region

Hiljade Novopazaraca protiv karikatura

Oko 5.000 građana Novog Pazara održalo je miran skup za, kako su naveli, Poslanika. Oni su mirno protestovali protiv karikatura o proroku Muhamedu.
Hiljade Novopazaraca protiv karikatura
Portal AnalitikaIzvor

Poslije objavljivanja karikatura Muhameda u francuskom satiričnom nedjeljniku Šarli embdo i napada na redakciju lista, uslijedili su brojni skupovi protiv terorističke Islamske države. Međutim, mnogi muslimani protestovali su u brojnim zemljama i protiv karikatura objavljenih u ovom magazinu. Podsjetimo, odmah poslije napada, redakcija lista je poručila da ih teroristi neće zastrašiti, i objavila specijalan broj, sa novom karikaturom Muhameda na naslovnoj strani. Jedan od skupova protiv karikatura Muhameda organizovan je danas u Novom Pazaru.

Više hiljada građana prošetalo je ulicama Novog Pazara kako bi skrenulo pažnju na to da se poštuju i njihova vjerska osjećanja. Skup je trajao oko sat i po, a prisutnima se obratio imam Altun-alem džamije. Sa skupa je poručeno da muslimani nijesu teroristi, a da su se danas u Pazaru okupili kako bi na miran način dali podršku muslimanima širom svijeta koji su pokazali svoje neslaganje sa karikaturama proroka Muhameda. Kako je rečeno na skupu, što više budu u takvom kontekstu upotrebljavali njihovog proroka, to će više jačati islam. (B92)

Portal Analitika