Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • MIDT: Održana rasprava za nacrt Zakona o slobodnom korišćenju informacija u posjedu organa vlasti

MIDT: Održana rasprava za nacrt Zakona o slobodnom korišćenju informacija u posjedu organa vlasti

Danas je u organizaciji Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije održana Centralna javna rasprava za nacrt Zakona o slobodnom korišćenju informacija u posjedu organa vlasti.
MIDT: Održana rasprava za nacrt Zakona o slobodnom korišćenju informacija u posjedu organa vlasti
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako stoji u saopštenju pomenutog ministarstva razlozi za donošenja ovog zakona su stvaranje uslova za definisanje načina ponovne upotrebe informacija javnog sektora, kroz primjenu standarda i kvaliteta prilagođenih EU, kao i usaglašenost sa svim Direktivama EU koje tretiraju ovu oblast, posebno sa Direktivom o ponovnoj upotrebi informacija iz javnog sektora 2003/98/EZ Evropskog parlamenta.

„Pored ovoga, Zakonom će se utvrditi odgovornost nadležnih tijela i način pružanja podataka. Ovim zakonom će se omogućiti zainteresovanim građanima da preuzimaju „mašinski” čitljive podatke, koje će ministarstva, uprave, agencije, lokalne samouprave i druga tijela javnog sektora biti u obavezi da postavljaju, u skladu sa odredbama ovog zakonskog rešenja“, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

U uvodnom dijelu Javne rasprave prisutnima se obratila mr Sandra Veličković, sekretarka Ministarstva, dok je Ivan Lazarević, delegirani predstavnik Ministarstva u Stalnoj Misiji Crne Gore pri EU, upoznao prisutne sa detaljima ovog zakonskog rješenja, nakon čega je uslijedila diskusija o pojednim odredbama zakona.

„Javnoj raspravi su prisustvovali predstavnici državnih organa, kao i nevladinog sektora. Od strane prisutnih je dato više korisnih komentara i sugestija na predloženi tekst Zakona. Ministarstvo će, u skladu sa propisima, pripremiti Izvještaj sa javne rasprave. Podsjećamo zainteresovane subjekte da javna rasprava traje do 2. februara, te da sugestije mogu dostavljati elektronskom poštom i preko portala e-Uprave“, zaključak je saopštenja.

Portal Analitika