Kužina

Vitaminski napici za dan pun energije

Čaša smutija s orašastim plodovima, voćem i semenkama napuniće baterije, a šećeri iz voća ili meda zasitiće vas duže nego “prazne” kalorije iz običnog šećera.
Vitaminski napici za dan pun energije
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Brzi i fini napici idealan su doručak, međuobrok ili užina koju možete da ponesete na posao. Razbudite se kombinacijom limuna, pomorandže, mandarine, kivija i soka od limete, a ne zaboravite ni na zeleno lisnato povrće koje je puno vitamina, magnezijuma i gvožđa. Iskoristite i moć začina i ubacite rendani đumbir i celer ili peršun. Kako biste ublažili ukus povrća, u napitke dodajte jogurt ili zobene pahuljice.

Šećeri iz voća ili med zasitiće vas duže nego “prazne” kalorije iz običnog šećera. Kraljica voća za podizanje energije je banana pa je, osim ujutro za doručak, odlična i u smutijima poslije vježbanja. Pomiješajte je s kakaom u prahu, namazom od kikirikija, jogurtom i cimetom. U smutije dodajte i orašaste plodove. Prije nego što ih ubacite u blender, potopite ih u vodu noć prije. Tako ćete ih lakše usitniti u mlinu za kafu ili nasjeckati. Odličan dodatak finim napicima su i sjemenke poput susama, kima ili suncokreta.

Smuti s cveklom: Sastojci: manja glavica cvekle, šargarepa, jabuka, 1/2 šoljice vode, 2 rotkvice, 1/2 kašike sjemenki suncokreta, kašičica meda.

Priprema: Ogulite i nasijecite cveklu, šargarepe, jabuku i rotkvice. Ispasirajte pa dodajte vodu. Ubacite sjemenke suncokreta i dodajte med. Mutite dok se ne zapjeni.

Energetska bomba sa šargarepom, jabukom i pomorandžom: Sastojci: Šargarepa, celer, 1/2 crvene paprike, pomorandža, koren đumbira, jogurt, jabuka.

Priprema: Očistite jabuku, šargarepu i celer, a iz paprike izvadite sjemenke. Oljuštite pomorandžu i narendajte đumbir. Sve sitno nasjeckajte. Šargarepu, celer, papriku, pomoradžu, đumbir i nasječenu jabuku stavite u blender, dodajte jogurt i dobro ispasirajte.

Smuti od jabuka, kivija i spanaća: Sastojci: 2 zelene jabuke, šaka spanaća, kivi, 1/2 krastavca, 2 kašike jogurta. Priprema: Oljuštite i nasjeckajte jabuke. Oljuštite pa nasijecite kivi i krastavce. Operite i nasjeckajte spanać. Ubacite voće, povrće i jogurt u blender i ispasirajte.

Izvor i foto: 24sata.hr

Portal Analitika