Svijet

Proruski borci: U ofanzivi smo, nećemo pregovore

Lider proruskih boraca sa istoka Ukrajine naveo je da su njegove trupe u ofanzivi i da više ne žele mirovne pregovore sa Kijevom, prenosi BBC.
Proruski borci: U ofanzivi smo, nećemo pregovore
Portal AnalitikaIzvor

Aleksandar Zaharčenko je izjavio da bi njegove snage mogle da povrate granice regiona Donjecka. Pobunjenici, inače, kontrolišu grad Donjeck. "Naša strana više neće napraviti nijedan pokušaj oko primirja", rekao je on, a prenosi agencija Ria novosti.

"Kijev ne shvata da mi možemo da delujemo na tri fronta istovremeno" , naveo je Zaharčenko, prenosi agencija Ria novosti.

On je naveo da neće biti više nikakvih primirja, niti ikakvih rotacija. Kako je dodao, biće razmjene zarobljenika.

Ministri inostranih poslova Njemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine pozvali su na "prekid neprijateljstava" na istoku Ukrajine u zajedničkom saopštenju.

"Ministri pozivaju sve strane da prekinu neprijateljstva" i povuku teško naoružanje do linije utvrđene sporazumima iz Minska iz septembra prošle godine", navodi se u saopštenju usvojenom poslije njihovog sastanka u srijedu, u Berlinu.

Dok Kijev i Zapad optužuju Moskvu da šalje svoje vojnike na istok Ukrajine, i da pojačava slanje naoružanja, iz samoproglašene Donjecke Republike stižu poruke da je na aerodromu u Donjecku pronađeno nekoliko poginulih u NATO uniformama.

NATO je više puta ponovio da su ruske trupe na području istočne Ukrajine, nakon čega je Alijansa započela brojne vježbe u baltičkim zemljama, s ciljem pomoći, kako navode, svojim saveznicima na istoku Evrope, pred ruskom prijetnjom.

Navode da Rusija u ljudstvu i naoružanju pomaže rusko stanovništvo u Ukrajini, Moskva je više puta odbacila.

Nedavno je, u obraćanju javnosti, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov naveo da za takve tvrdnje ne postoje dokazi i pozvao one koji ih iznose da pokažu činjenice i to što pričaju i dokažu.

Kremlj smatra da je u pitanju igra Zapada sa ciljem da se zbaci predsjednik Rusije Vladimir Putin, za šta se, kako navode, koristi ukrajinska kriza.

Izvor: b92.net

Portal Analitika