Abiznis

Lazović: Ukoliko do 31. marta ne pronađemo partnera sami gradimo Drugi blok

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomska pitanja Vujica Lazović kazao je danas da će Elektroprivreda sama, i bez italijanske kompanije A2A, krenuti u izgradnju Drugog bloka Termoelektrane ukoliko do 31. marta ne pronađe partnera.
Lazović: Ukoliko do 31. marta ne pronađemo partnera sami gradimo Drugi blok
Portal AnalitikaIzvor

Na pitanje sa kojim novcem bi se krenulo u izgradnju Drugog bloka, Lazović je rekao da Elektroprivreda ima značajan iznos slobodnih sredstava i da bi se kao jedan profitabilan privredni subjekat mogla kreditno zadužiti.  

On je podsjetio da je kompanija A2A zahtijevala da jedan od modela za izgradnju Drugog bloka bude uključivanje trećeg partnera u finansijsku konstrukciju.

"Mi smo to prihvatili, vodeći računa da smo partneru jasno stavili do znanja da je naša namjera, bez obzira kako završili razgovori, da sa njima idemo u izgradnju Drugog bloka. To je naša potreba u pogledu činjenice da ćemo za par godina biti u obavezi da zatvorimo Prvi blok, a onda tu proizvodnju treba kompemnzirati i zbog toga nam je potrebno balansiranje elektroenergetskog sistema sa jednim termo izvorom", rekao je Lazović.

Upitan da li sada postoji zainteresovana strana koja bi sufinansirala gradnju Drugog bloka i da li se može očekivati da se do zadnjeg roka 31. marta pronađe sufinansijer, Lazović je rekao da ne isključuje mogućnost da se neko od zainteresovanih investitora obrati Vladi, koja će prema njegovim riječima razmotriti eventualne ponude.

"Ne isključujem mogućnost da, ukoliko se neko od zainteresovanih investitora obrati Vladi, da ćemo mi prihvatiti tu komunikaciju i nastaviti saradnju. U slučaju da do 31. marta ne pronađemo terćeg partnera, krenućemo u izgrdanju Drugog bloka termoelektrane, i sami bez italijanske kompanije A2A. U tom pogledu se unutar Elektropirvrede i Vlade pravi odgovarajuća finansijska konstrukcija", istakao je Lazović.

Novinare je interesovalo i da li postoji mogućnost da Vlada, ukoliko ne dođe do dogovora sa A2A otkupi njihov dio akcija, Lazović je odgovorio da još uvijek ne postoji takva ponuda, ali da će Vlada razmisliti ukoliko do toga dođe.

"Spekuliše se u javnosti da bi oni bili spremni da prodaju te akcije po mnogo manjoj cijeni nego što su ih platili. To bi jednom prostom ekonomskom logikom predstavljalo dobar posao za nas. Međutim, mislim da do toga neće doći, jer je i njima u strateškom smislu jako bitno da budu pristuni na području koje ulazi u fazu značajnijeg energetskog razvoja, a to će svakako dobiti na značaju završetkom radova na postalvjanju podvodnog kabla između Italije i Crne Gore", zaključio je Lazović.

Portal Analitika