Svijet

JEMEN: Vlada i predsjednik podnijeli ostavku

Vlada i predsjednik Jemena Abdrabuh Mansur Hadi podnijeli su večeras ostavku, usred napete situacije sa šiitskim pobunjenicima poznatim kao Huti, prenijele su svjetske agencije ocjenjujući da bi to moglo da gurne zemlju u još dublju političku krizu.
JEMEN: Vlada i predsjednik podnijeli ostavku
Portal AnalitikaIzvor

Taj potez je uslijedio samo dan nakon što su vlada i Huti postigli probni mirovni sporazum u cilju okončanja višednevnih nereda, javlja CNN.

Vijest o ostavci predsjednika Jemena, saveznika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u borbi protiv terorizma, objavljena je ubrzo nakon što je zvaničnik jemenske vlade saopštio da su premijer Kaled Mahfud Abdulah Bahah i cijeli njegov kabinet podnijeli ostavku.

Bahah je, podnoseći ostavku, rekao da ne želi da učestvuje u kolapsu zemlje.

Administracija u Jemenu formirana je u novembru, u okviru sporazuma u čijem su postizanju posredovale Ujedinjene nacije.

Naoružani Huti i dalje kontrolišu prijestonicu Sanu i kao taoca drže pomoćnika predsjednika koga su oteli prošle sedmice.

Oni su ranije obećali da će se povući sa ključnih položaja oko predsjedničke palate i rezidencije predsjednika Hadija.

Huti, koji čine oko 30 odsto stanovništva Jemena, prošlog septembra su zauzeli velike djelove teritorije te države, uključujući Sanu.

Prethodnih dana Huti su oteli šefa Hadijeve kancelarije kako bi, kako su saopštili, spriječili planirani sastanak o novom ustavu koji predviđa podjelu zemlje na šest federalnih regiona.

Agencije ocjenjuju da je predsjednik Hadi, podnijevši ostavku, gurnuo zemlju još dublje u politički metež.

Predsjednikov savjetnik Sultan al-Atavi i nekoliko drugih njegovih pomoćnika potvrdili su da je Hadi podnio ostavku, ali je jedan visoki zvaničnik rekao da je jemenski parlament ostavku odbacio.

"Parlament je odbio da prihvati predsjednikovu ostavku i odlučio da sazove vanrednu sjednicu za sjutra ujutro", rekao je neimenovani zvaničnik.

 

MINA

Portal Analitika