Društvo

Počinje primjena smjernica za rad sa LGBT adolescentima

U crnogorskim srednjim školama uskoro će početi primjena smjernica za postupanje stručnih službi u radu sa LGBT adolescentima, kreiranih u saradnji nevladine organizacije (NVO) Juventas i Ministarstva prosvjete.
Počinje primjena smjernica za rad sa LGBT adolescentima
Portal AnalitikaIzvor

Taj dokument, kako je saopšteno iz Juventasa, predstavlja ključni doprinos u segmentima podrške mladima, prevencije diskriminacije, uznemiravanja i/ili zlostavljanja, ali i reagovanja na ove pojave u periodu adolescencije.

„Izradi smjernica prethodilo je istraživanje među srednjoškolcima o stavovima vezanim za seksualnost, seksualnu orijentaciju i partnerske odnose, koje je realizovao Juventas, i koje je utvrdilo da je bezbjednost mladih LGBT osoba ili onih koje su percipirane kao LGBT u školskom okruženju na veoma niskom nivou“, kaže se u saopštenju.

Istraživanje je, dodaje se, pokazalo i podijeljene stavove srednjoškolaca u odnosu na LGBT osobe i na postojanje homofobije i transfobije u srednjoškolskom okruženju i nedovoljnu informisanost učenika u vezi sa seksualnom orijentacijom i rodnim identitetima.

„Rezultati istraživanja nedvosmisleno su ukazali na neophodnost uspostavljanja posebne podrške mladim LGBT osobama u srednjim školama, kroz izgradnju stavova zasnovanih na činjenicama, sistematskim, kontinuiranim i sveobuhvatnim pristupima rješavanju nasilja u srednjim školama“, navodi se u saopštenju.

Iz Juventasa su kazali da treba imati u vidu da se učenici, nažalost, rijetko obraćaju za pomoć i podršku psiholozima i pedagozima koji čine stručne službe, najčešće iz straha od dodatnog odbacivanja i osuđivanja.

„Stoga su smjernice za rad stručnih službi nastale kao doprinos u prevazilaženju prepreka u kvalitetnom, ispunjenom, cjelovitom odrastanju LGBT mladih osoba“, kazali su iz Juventasa.

Smjernice predstavljaju rezultat jednogodišnjeg zajedničkog rada Ministartstva prosvjete i Juventasovog tima koji radi na implementaciji projekata u okviru programa promocije i zaštite ljudskih prava.

Iz Juventasa su objasnili da je predstavljanje smjernica stručnim službama u srednjim školama počelo u decembru, i biće nastavljeno tokom ove godine, kao i njihovo dalje unaprjeđenje sa ciljem što kvalitetnije primjene u praksi.

Portal Analitika