Region

NIKOLIĆ: Lidere EU i Rusije zatvoriti u jednu sobu dok se ne dogovore

Mislim da bi lidere EU i Rusije trebalo zatvoriti u jednu sobu dok ne nađu rješenje, rekao je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić za BBC govoreći o krizi u Ukrajini.
NIKOLIĆ: Lidere EU i Rusije zatvoriti u jednu sobu dok se ne dogovore
Portal AnalitikaIzvor

Britanska kuća navodi da je "Nikolić poznat po 'narodskom' govoru, zbog kog zna da se nađe u diplomatski neprijatnim situacijama, ali da ovoga puta nudi usluge Srbije u rješavanju dubokog problema, a ne predlaže stvarno zatvaranje kolega šefova država.

"Srbija je svakako kvalifikovana da bude posrednik u sporu oko konflikta u Ukrajini. Završila je prvu godinu pregovora o članstvu u EU, a istovremeno održava i jake veze sa Rusijom i odbija da joj uvede sankcije, uprkos pritiscima iz Brisela", piše BBC.

Nikolić je ocijenio da je Srbija, kao predsjedavajuća u OEBS, sada u veoma nezgodnoj situaciji jer se njena dva najveća partnera nalaze u klinču i dodao da naša zemlja to vidi kao veliki izazov.

"To je kao da imate dvoje djece, ne možete se prosto odreći jednog od njih. Ne možemo da isječemo tradicionalne veze sa Rusijom. Naš narod nam to nikada ne bi oprostio", rekao je Nikolić.

Ipak, on je izrazio nadanje da će Srbija pomoći Rusiji i EU da se prisete zajedničkih interesa, prije svega u energetskom sektoru.

 Nikolić kaže da ima još vremena do ulaska u Uniju. Kako navodi BBC, cilj i 2020. godina su "oduvijek djelovali optimistično", a dosad nijedno od 35 poglavlja nije otvoreno.

"Zadovoljan sam tempom kojim Srbija ispunjava obaveze i načinom na koji nas EU tretira. Ipak, čini se da tempo nije brz i nije na Srbiji da ga ubrzava, to je do EU", rekao je Nikolić.

Portal Analitika