Društvo

Udar na divlje graditelje: 12 miliona eura od “neformalnih” objekata

Ukoliko se uzme da je prosječan iznos poreza na nepokretnosti za neformalni objekat 100 eura po objektu godišnje, kalkulacija procjene iznosa poreza koja bi se prikupila iznosila bi 6 miliona eura godišnje Ako se ima u vidu da ima 60.000 neformalnih objekata koji nisu upisani u katastar nepokretnosti, primjenom odredbe zakona koji odnosi na uvećanje poreske stope za objekte izgrađene suprotno zakonu u iznosu do 100 odsto procjena iznosa poreza iznosila bi 12 miliona eura godišnje.
Udar na divlje graditelje: 12 miliona eura od “neformalnih” objekata
Portal AnalitikaIzvor

Vlada Crne Gore preporučila je opštinama da vlasnicima neformalnih objekata primijene mjere progresivnog oporezivanja. Na taj način će se izvršiti pritisak na neformalne graditelje da u što kraćem roku pristupe regularizaciji svojih objekata. Vlada smatra da opštine mogu prihodovati čak 12 miliona eura dodatnog poreza, što je polovina vrijednosti sredstava iz Egalizacionog fonda.
“Mehanizam poreskog pritiska podrazumijeva poresko destimulisanje vlasnika neformalnih
objekata da zadrže postojeći status. Naime, poresko opterećenje za neformalne objekte gdje postoje planski preduslovi, ali ne i želja vlasnika za regularizaciju statusa objekta, trebalo bi da bude uvećano do maksimalnog zakonskog limita sve do momenta regularizacije. Time bi se učinilo neisplativim za vlasnike ovih objekata da zadržavaju statusa quo. Ovakav pristup učinio bi da vlasnici neformalnih objekata u cilju regularizacije statusa predaju zahtjev za legalizaciju i izvrše obaveze predviđene zakonom odnosno uplate iznos naknade za komunalno opremanje i naknade za legalizaciju, ocijenila je Vlada.
U cilju sprovođenja mjera poreske politike, većina jedinica lokalne samouprave, izmijenilo je odluke o porezu na nepokretnosti i uskladilo ih sa Zakonom o porezu na nepokretnosti, odnosno istim propisalo uvećane poreske stope za objekte izgrađene suprotno zakonu. Na osnovu informacija dobijenih od opština, sprovođenje odredbi, odnosno naplata uvećanog iznosa poreza za ove objekte skoro je nemoguća zbog nemogućnosti identifikacije objekata izgrađenih suprotno zakonu. Shodno zvaničnim podacima Uprave za nekretnine, u katastar nepokretnosti upisano je nešto više od 40 000 neformalnih objekata, a prema nezvaničnim procjenama je izgrađeno 100 000.

“Ukoliko uzmemo da je prosječan iznos poreza na nepokretnosti za neformalni objekat 100 eura po objektu godišnje, kalkulacija procjene iznosa poreza koja bi se prikupila iznosila bi 6.000.000 eura godišnje (60.000 neformalnih objekata koji nisu upisani u katastar nepokretnosti). Ukoliko se primijeni odredba člana 9a a koja se odnosi na uvećanje poreske stope za objekte izgrađene suprotno zakonu u iznosu do 100%, procjena iznosa poreza iznosila bi 12.000.000 eura godišnje. Za neformalne objekte koji su izgrađeni na tuđem zemljištu poreska stopa se može uvećati do 150 odsto” konstatovala  je Vlada.

P.Z.

Portal Analitika