Društvo

KCCG: Spominjanje meningitisa bez osnova, stvara se nepovjerenje u zdravstvo

Klinički centar Crne Gore reagovao je povodom objavljenih informacija u medijima o liječenju beba iz Bijelog Polja, navodeći da je postavljena ista dijagnoza u Beogradu, kao i u Podgorici, te da meningitisa uopšte nema.
KCCG: Spominjanje meningitisa bez osnova, stvara se nepovjerenje u zdravstvo
Portal AnalitikaIzvor

Nakon jednodnevne hospitalizacije u Institutu za majku (IMD) i dete  „dr Vukan Čupić„ u Beogradu,  ekspertski tim u sastavu renomiranih stručnjaka iz svojih oblasti: doc. dr Vladislav  Vukomanović,  ScD, kardiolog, Ass.  dr Jelena Martić, MrSc,  neonatolog, dr Ružica Kravljanac, ScD, neurolog, dr Goran Rakić,  imunolog i dr Biljana Alimpić, dao je procjenu zdravstvenog stanja  djece R.A., S.E., I.D. i K.M, iz Bijelog Polja, koja su u neonatalnom uzrastu liječena u Centru za neonatologiju  Instituta za bolesti djece (IBD) Kliničkog centra Crne Gore (KCCG)  zbog sepse  i  otpuštena u dobrom opštem stanju sa preporukama za  dalje praćenje.

-Radi pravilnog informisanja javnosti  smatramo da je neke  paušalne  navode iz štampe,  date bez uvida u medicinsku  dokumentaciju iz Beograda,  potrebno pojasniti,  jer se na ovaj način  vrši dodatno uznemiravanje javnosti i stvaranje neargumentovanog    nepovjerenja u  zdravstveni sistem Crne Gore. Uvidom u Otpusne liste  iz Instituta za majku i dete „dr Vukan Čupić“  u Beodradu, a po obavljenom  konzilijarnom pregledu, potvrđeno je dobro opšte stanje kod sve pregledane odojčadi. Nema promjena u dijagnozama koje su date tokom ovog pregleda u odnosu na dijagnoze postavljene u Institutu za bolesti djece KCCG,  a takođe nema razlike u preporukama za dalje praćenje ove djece, ističe se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Iz Kliničkog centra kažu da je spominjanje  meningitisa bez osnova jer  na otpusnim listama iz Beograda  nema dijagnoze  meningitisa.

-Kao i u Beogradu, na prvom kontrolnom pregledu u IBD-u, za svu ovu djecu je data preporuka za fizikalnu terapiju. Preporuka za sprovođenje fizikalne terapije je uobičajena  za svu novorođenčad  sa problemima u ovom uzrastu, a neophodna je  kod novorođenčadi  sa  kongenitalnim   hipertonusom, što je slučaj kod dva novorođenčeta. Kod sve četvoro liječene djece, na  konzilijarnom pregledu  u  IMD,  nije  ustanovljena  niti  jedna komplikacija novorođenačke sepse i  sprovedenog liječenja u Centru za neonatologiju IBD KCCG.   Urođeni  hipertonus  i nezrela  očna  makula zahtijevaju  dalje praćenje i ne dovode se u vezu sa preležanom sepsom u novorođenačkom uzrastu, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika