Politika

EKSKLUZIVNO: Aneks sporazuma DPS-SDP iz medijske sfere bavi se samo Javnim servisom

Posebnu odgovornost za jačanje profesionalnih i medijskih standarda objektivnog i balansiranog informisanja ima Javni servis. Imajući to u vidu preduzeće se mjere radi unapređenja rada Javnog servisa –kaže se u predloženom tekstu aneksa sporazuma između DPS-a i SDP-a saznaje Portal Analitika iz pouzdanih izvora iz vrha SDP-a. Kada je riječ o medijima, u predlogu aneksu se dalje precizira da će se dalje jačati mehanizmi zaštite u slučajevima prijetnji i napada na novinare i dati podrška posebnoj Komisiji koja se bavi istragom tih napada. Ohrabrivaće se rad profesionalnih medija i dati podrška medijskoj samoregulaciji, stoji u pomenutom tekstu, kazao je Portalu Analitika pomenuti izvor koji želi da ostane anoniman.
EKSKLUZIVNO: Aneks sporazuma DPS-SDP iz medijske sfere bavi se samo Javnim servisom
gordana borović
gordana borovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Izvor iz vrha SDP-a demantovao je za Portal Analitika medijske navode da su iz te stranke zainteresovani da se aneks sporazuma sa DPS-om bavi bilo kojim privatnim medijem, ali da jesu zainteresovani za jedan konstruktivni dogovor koji bi se odnosio na Javni servis, i to isključivo u pravcu unapređivanja profesionalnih novinarskih standarda i kvaliteta informacija koje se serviraju građanima, jer je riječ o medijskoj kući u koju država ulaže milione eura. 

„Mi smo zainteresovani za promjene u Javnom servisu, jer u svakoj situaciji u kojoj se uzdrma politička scena uočavamo recidive u uređivačkoj politici te kuće koja je od javnog interesa. Naša je želja da bude poštovana granica profesionalizma i dobrog ukusa. Na uređivačku politiku privatnih medija niti možemo niti želimo da utičemo. Prije svega, zainteresovani smo za to da se naprave pomaci u vladavini prava i u ekonomiji. Naravno, želimo da utičemo na tokove u državnim i paradržavnim institucijama, pa tako želimo i da Javni servis unaprijedi svoj rad “, kazao je izvor Portala Analitika koji nije želio, pravdajući se i da ne zna, dati odgovor na pitanje kada će pregovori oko aneksa biti okončani.

Izvor Portala kazao je da nisu tačni ni navodi da postoji potpuno definisan okvir sporazuma, te da je sastav pregovaračkih timova iz obje partije bio drugačiji prilikom svakog sastanka, zavisno o temi o kojoj se razgovaralo.

Posljednja dva dana pojavili su se medijski navodi, prvenstveno u Danu i u Informeru da socijaldemokrate na čelu sa liderom Rankom Krivokapićem insistiraju i da su se dogovorili da se u aneks sporazuma unese da država mora da sankcioniše medij koji „objavljenim sadržajem ugrožava javni moral“. Dok je Dan navodno nezadovoljstvo SDP-a fokusirao na javni moral, Informer tvrdi da je nezadovoljstvo bazirano na pisanje lista o navodnim aferama u kojima su bili involvirani visoki funkcioneri SDP-a, uključujući i lidera stranke.

 

Portal Analitika