Društvo

BANAC: Sutorina je crnogorska, to se može osporiti samo u Hagu

Sutorina je formalno pravno crnogorska i jedini način da se to ospori je putem tužbe međunarodnom sudu u Hagu gdje takve granične rasprave jesu čest predmet arbitraže. Ali bi bilo vrlo teško dobiti takav slučaj, kazao je u izjavi za Portal Analitika Ivo Banac profesor istorije jugoistočne Evrope američkog Univerziteta Jejl i Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
BANAC: Sutorina je crnogorska, to se može osporiti samo u Hagu
Portal AnalitikaIzvor

Banac je, povodom aktuelnog proberma oko Sutorine između BiH i Crne Gore, istakao da je  "malo toga što se može prigovoriti crngorskom stavu ali da je do 1945. godine Sutorina pripadala BiH".

- Dubrovačka republika je za vrijeme Bečkog rata imala velike probleme sa Mlecima, jer su Mlečani dubrovačku teritoriju tretirali kao neprijteljsku teritoriju. Oni su na tu teritoriju upadali preko otomanske teritorije i vršili razne zulume - palili kuće, čak i crkve. Tako da kad je došlo do Karlovačkog mira Dubrovačka republika je željela da bude odvojena od mletačke teritorije dva tanka komada zemlje i to na sjeveru u Kleku i na jugu u Sutorini. I to su teretorije koje su pripadale Dubrovačkoj republici i koje je ona ustupila Otomanskom carstvu kako bi izbjegla zajedničku granicu sa Mlečanima – kazao  je Banac za Portal Analitika.

On je naveo da je ta teritorija je ostala unutar otomanske teritorije do okupacije BiH 1908. godine posle čega se tretirala kao dio habzburške BiH.

- Međutim u jednom dogovoru, po svemu sudeći dosta neformalnom, vjerovatno 1945. možda 1946. godine čelnici BiH i Crne Gore Đuro Pucar Stari i Blažo Jovanović su se dogovorili da se izmjeni teritorija – da se Sutorina preda Crnoj Gori a da za uzvrat BiH dobije neke šume oko Tjentišta koje su pripadale Crnoj Gori. U tom smislu granice Crne Gore su formirane tim  dogovorom i kao takve su ušle u tekovine federalizma u trenutku kad je određena granica zemalja članica Jugoslavije. Prema tome sa formalno pravnog gledišta malo je  toga što se može prigovoriti crngorskom stavu. Ali do 1945. godine taj  komadić zemlje kod Sutorine je pripadao BiH – rekao je Banac.

On je istakao da je za Hrvatsku otvaranje ovog problema ima dodatni aspekt.

- Kada bi, u što ja ne vjerujem, zaista došlo do povraćaja ove teritorije BiH, onda bi to u untarnjim podjelama pripalo Republici Srpskoj. Sa stanovišta unutrašnjih interesa Hrvatske to  je nešto čemu se ne bismo trebai radovati. Za Hrvatsku je mnogo bolje da ima granicu sa Crnom Gorom - rekao je on.

Banac je kroz šalu poručio da bi najbolje bilo da se Sutorina vrati Dubrovačkoj republici koja nažalost ne postoji.

B.K.

Portal Analitika