Finansije

LEKIĆ: Rast BDP-a više će uticati na budžet nego na životni standard

Prognoza Svjetske banke da će crnogorski BDP ove godine porasti 3,4 odsto bazirana je na najavi početka gradnje trase autoputa i realizacije nekih turističkih projekata koji treba da budu pokrenuti u ovoj godini. Ukoliko dođe do realizacije svih najavljenih projekata prognoza je realna, ocijenio je za Portal Analitika ekonomski analitičar Siniša Lekić.
LEKIĆ: Rast BDP-a više će uticati na budžet nego na životni standard
Portal AnalitikaIzvor

„Vlada je krajem prošle godine projektovala rast BDP-a u 2015. u rasponu od 3,5 do četiri odsto. Svakako da i projekcije Svjetske banke o mogućem rastu BDP-a u iznosu od 3,5 odsto ohrabruje, ali  moguća recesija u okruženju svakako bi uticala i  na stanje u Crnoj Gori. Naš optimizam se prvenstveno bazira na početku projekta autoputa i aktiviranju domaće građevinske operative u granicama predviđenim ugovorom sa Kinezima. Privatizacije i zakupi, kao što su Kraljičina plaža i drugi turistički projekti, mogu popraviti stanje u našoj ekonomiji, ali mislim da se te u principu značajne investicije ne odražavaju adekvatno na rast zaposlenosti, pa stoga rast ekonomije nije adekvatan očekivanju. Samo investicije u proizvodne kapacitete mogu pogurati rast naše privrede, a ostale investicije nemaju trajniji efekat“, ističe Lekić.

Naglasio je da samo značajan rast BDP-a može ublažiti trend zaduživanja, koji dostiže najveće do sada poznate iznose.

„Rast plata u javnom sektoru je zamrznut kako je i najavljeno, isto važi i penzionere, pa je recesija u novčanicima tih građana uveliko prisutna. Svako naredno stezanje kaiša izazvalo bi nove nesagledive posljedice po čitavo drustvo. Stoga, planirani rast BDP-a više će imati uticaja na budžet, a manje na standard građana. No, planirane obaveze iz budžeta su toliko velike da će, i pored svih ovih najava, teško biti podmirene. Ne treba zaboraviti da je planirano zaduženje oko 650 miliona eura. Ovakve iznose do sada nijesmo imali prilike da vidimo u prethodnim budžetima, pa su sve prognoze vrlo nezahvalne“, rekao je Lekić.

S.G.

 
Portal Analitika