Region

Papa primio Atifetu Jahjaga

Papa Franjo primio je u privatnu posjetu kosovsku predsjednicu Atifetu Jahjaga, koja je izrazila nadu da će Vatikan priznati Kosovo, prenosi B92.
Papa primio Atifetu Jahjaga
Portal AnalitikaIzvor

Jahjaga je zahvalila papi na prijemu, ocjenjujuci to kao "gest povjerenja i priznanja kosovskih napora da ojača međureligijsku harmoniju i ambiciju za životom u miru i u slobodi društva sa ravnopravnim građanima", navodi se u saopštenju iz Kancelarije predsjednice Kosova.

"Predsjednica Jahjaga je rekla da je Kosovo, danas kao jedna nova država u Evropi, prošlo kroz tešku istoriju represije i etničkog čišcenja i da se u njegovim temeljima nalaze individualna i kolektivna žrtvovanja", navodi se u saopštenju.

Jahjaga je dodala da je "Kosovo sekularna država, ali i inspirativna priča o međureligijskoj haromoniji i ravnopravnosti svih građana, bez razlike".

Ona je rekla "da je nakon završetka rata i u nastojanjima da očuva multietničnost i multikulturalizam, Kosovo garantovalo prava svim zajednicama i nastavilo da jača međureligijski dialog, omogućujući liderima tri religije da izgrade bliske međusobne odnose", navodi se u saopštenju.

Portal Analitika