Abiznis

POBJEDA: Može li Crna Gora da se zaduži i izgradi svu infrastrukturu?

Za Crnu Goru bi bio preveliki zalogaj da se odjednom zaduži i riješi sve infrastrukturne probleme, s obzirom na visok javni dug. Jedini način bio bi kroz javno-privatno partnerstno ili koncesije, ocijenili su za Pobjedu ministri, ekonomisti, predstavnici privrede i bankari.
POBJEDA: Može li Crna Gora da se zaduži i izgradi svu infrastrukturu?
Portal AnalitikaIzvor

Ministar ekonomije dr Vladimir Kavarić je naglasio da bi gradnja odjednom svih neophodnih infrastrukturnih projekata bila moguća samo kroz privatno-javno partnerstvo.

„Plan je da velike razvojne projekte treba realizovati po principu komercijalne isplativosti, bez učešća države, odnosno kroz razne oblike privatno-javnog partnerstva, kada god je to moguće. Bilo kakvoj izloženosti države treba pristupati krajnje restriktivno“, istakao je Kavarić. Prema njegovim riječima za projekte kao što su jadransko-jonski gasovod ili jadransko-jonski auto-put rješenja treba tražiti u regionalnoj saradnji i širem evropskom kontekstu.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić smatra da bi zaduživanje odjednom za sve bio preveliki zalogaj.

„Sa dosadašnjim zaduženjima imaćemo problema tako da ne vidim kako bismo sa novim kreditima izašli na kraj“, rekao je Bojanić.

Predsjednik Privredne komore Velimir Mijušković smatra da je veoma važno unapređivati infrastrukturu, ali je nužno da to prati postojanje realnog dugoročnog plana, što znači da njihova realizacija zbog sredstava i drugih okolnosti ne može biti istovremena. 

Guverner Milojica Dakić kaže da bi rješenje infrastrukture odjednom bilo idealno za podsticaj rasta.

„Tolika sredstva je, međutim, nemoguće prikupiti na finansijskom tržištu, jer bismo zbog prevelikog rasta javnog duga postali previše rizična zemlja. Isto tako, teško je vjerovati da bi se mogle uredno servisirati tolike obaveze“ ocijenio je guverner.

Ministar finansija dr Radoje Žugić je podsjetio da je Vlada, uvažavajući izraženu potrebu za kapitalnim investicijama, čak i u godinama krize, finansirala infrastrukturne projekte. Rezultat ovakvog razmišljanja je, kako je rekao, i odluka o izradnji auto-puta.

„Svjesni smo trenutnih finansijskih ograničenja, zbog kojih korišćenje fiskalnog kapaciteta mora biti veoma oprezno planirano i usmjereno prema prioritetnim oblastima i ciljevima“, ocijenio je Žugić.

Portal Analitika