Svijet

AP: Moskva razvija oružje-robota koje liči na ono iz SF filmova (VIDEO)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, izjavio je da će Rusija razviti novo oružje kojim će osigurati svoju bezbjednost, ne upuštajući se sa Zapadom u trku u naoružavanju. Na demonstraciji novog ruskog oružja, koja je juče prikazana Putinu, robot je pucao iz pištolja i sa pet hitaca pogodio metu, a zatim je napravio krug po poligonu upravljajući ATV-om. Robotom je pomoću specijalnih senzora na rukama upravljao čovjek.
AP: Moskva razvija  oružje-robota koje liči na ono iz SF filmova (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Putin je to rekao poslije obilaska strelišta kod Moskve gdje neki od primjeraka oružja koje je vidio, "izgledaju kao da su stigli pravo iz filma naučne fantastike", piše agencija Asošijeted pres (AP).

Pored novog borbenog robota – avatara, predsjedniku Rusije prikazani su uzorci savremene opreme, koji su već u upotrebi, poput amfibija, ali i napredni modeli vojne borbene tehnike čija namjena je da povećaju efikasnost i bezbednost ljudstva na bojnom polju.

Putinu su demonstrirane i mogućnosti novih modela lakog naoružanja i opreme, ako i efikasnost najnovijeg snajperskog oružja.

Putin je ranije rekao da plan za modernizaciju vojske treba da bude realističan i da se zasniva na sposobnosti privrede. 
Privreda Rusije je u recesiji zbog zapadnih sankcija zbog sukoba u Ukrajini i zbog pada cijene nafte što je glavni izvoz njenog prihoda, dodaje agencija AP. 
Ne navodeći nijednu zemlju, Putin je izjavio da Rusija može da odgovori na vojne prijetnje, a da ne troši koliko drugi na odbranu, dodavši da "možemo i treba da odgovorimo na taj izazov". 
Rusija ne prijeti nikome, rekao je Putin i dodao da sva sporna pitanja teži da riješi za pregovaračkim stolom, ističući istovremeno da će Rusija uspjeti da odgovori na izazove, ne uvlačeći se u trku u naoružanju, prenosi B92. 
"Nećemo dozvoliti da budemo uvučeni u skupu trku u naoružanju, Rusija nikome ne prijeti i sva sporna pitanja teži da riješi za pregovaračkim stolom. Tako ćemo postupati i ubuduće, pridružavaćemo se upravo te politike", rekao je Putin na sjednici Vojno-industrijske komisije.

 

 

putinok
Portal Analitika