Politika

KONJEVIĆ: Sutorina rezultat političkog "talasanja" u BiH

Inicijativa u vezi sa Sutorinom rezultat je unutrašnjeg političkog "talasanja" u Bosni i Hercegovini (BiH) i to pitanje neće uticati na odnose dvije države, poručio je crnogorski ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.
KONJEVIĆ: Sutorina rezultat  političkog "talasanja" u BiH
Portal AnalitikaIzvor

„Važno je da i građani Crne Gore, međunarodna zajednica i regionalne države shvate da Crna Gora vodi korektnu regionalnu politiku i da smo kao takvi prepoznati u međunarodnoj zajednici“, kazao je Konjević u parlamentu, prenosi agencija MINA.

On je rekao da pitanje Sutorine neće uticati na odnose Crne Gore i BiH, podsjećajući da su dvije države priznale jedna drugu u okviru tih granica.

Crna Gora i BiH završile su razgraničenje i u maju prošle godine u Sarajevu usaglasile i parafirale dokumenta u vezi s granicom. Dvije vlade su u junu, odnosno u novembru, utvrdile predlog ugovora o državnoj granici, po kojem Sutorina, primorska prevlaka kod Herceg Novog, ostaje u sastavu Crne Gore.

Nedavno je Rezolucijom o Sutorini, podnijetom na izjašnjavanje parlamentu BiH, traženo da se međudržavni ugovor odbaci kao štetan.

Predstavnički dom je zadužio Ustavotvornu skupštinu da do 27. februara održi javnu raspravu o Sutorini, nakon čega će poslanici utvrditi konačan stav o predloženoj rezoluciji.

Zbog otvaranja tog pitanja zvanična Podgorica je najprije izrazila oštru zabrinutost, a nakon toga odgodila slanje ambasadora u Sarajevo.

Zvaničnici Crne Gore su saopštili ranije da je pitanje Sutorine završeno i da očekuju skoro potpisivanje ugovora o državnoj granici.

 

MINA

Portal Analitika