Društvo

BURIĆ: Odron posljedica i kiša i požara, potreban geološki nadzor puteva

Geološki ekspert prof. dr Mihailo Burić, ocijenio je da je odroni kod Budve posljedica intezivnih padavina u prethodnom periodu, ali i požara koje su ranije zadesile dio tog područja.
BURIĆ: Odron posljedica i kiša i požara, potreban geološki nadzor puteva
Portal AnalitikaIzvor

„Naravno da vegetacija predstavlja značajan fakor stabilnosti tla, i vrlo često se dešava da požari poreme ravnotežu tla i destabilizuje stijenske mase. Dakle, požari vrlo utiču na stabilnost tla, naročito ukoliko nestane sva vegetacija koja je bila prisutna na tom terenu. U tom slučaju, stvaraju se uslovi za eroziju i destabilizaciju terena. Kad se, nakon izvjesnog vremena pojave intezivne padavine onda odroni postaju realnost, kazao je Burić u telefonskoj izjavi za Portal Analitika.

On smatra da svaka saobraćajnica u Crnoj Gori mora imati geološko-inženjerski nadzor, kako bi se sanacijom ili otklanjanjem stijenske mase smanjila mogućnost klizišta.

odron

„Šta je tu potrebno raditi? Mi geolozi, već odavno zagovaramo da svaka saobraćajnica treba da ima inženjersko-geološki nadzor kojim se definišu kritične dionice, i one u inženjerskoj geologiji klasifikuju se po stabilnosti, od najstabilnijih do skroz labilnih, odnosno nestabilnih. U zoni labilnih, kako je kod Budve, potrebna je sanacija odnosno otklanjanje suvišnih stijenskih masa ili sanacija.Ali, za sve je potreban stručan nadzor i riječ struke. Preduzeće za održavanje puteva bi moralo imati taj stručni nadzor, naveo je Burić.

Prema njegovim riječima, odroni i klizišta u svijetu i kod nas, se uvijek dešavaju zbog istih razloga.

„Najčešće se odroni javljaju kao posljedica intezivnih padavina i posljedica su smanjenja otpornosti tla gdje voda utiče na smanjenje koeficijenta trenja i na taj način- težina zemlje doprinosi neravnoteži, što dovodi do pojave klizišta. To je najčešći uzrok. U istorijskom smislu to se česta dešava u zasjecima, ali može da se desi i u terenu bez zasjeka“, zaključio je Burić.

P.Z.

Portal Analitika