Društvo

Skala radio pokrenuo inicijativu da luka Kotor dobije ime Iva Visina

Znameniti Bokelj Ivo Visin, prvi Južni Sloven koji je oplovio svijet morao bi biti ponos svoga zavičaja. Ne samo da to svojim podvigom zaslužuje, već i činjenicom da je pronio slavu Boke Kotorske i rodnog Prčanja širom svijeta i ovjenčao Bokelje slavom hrabrih i vrsnih pomoraca, objavio je Skala Radio.
Skala radio pokrenuo inicijativu da luka Kotor dobije ime Iva Visina
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Oni su to, uistinu i bili. Na žalost, pomorstvo Boke Kotorske kao da ga se ne sjeća. Nema njegovog imena na mjestima koji mu prirodno pripadaju, osim što odnedavno osnovna škola na Prčnju se zove njegovim imenom.

Da su Visina imali drugi narodi, podizali bi bu spomenike, organizovali simpozijume posvećene njegovom istorijskom poduhvatu, vodili bi turiste do njegove rodne kuće koja bi bila spomen dom, radili bi suvenire sa njegovim likom koji bi imali posebnu vrijednost.

I ono najvažnije, ponosili bi se takvom veličinom kakva je Ivo Visin.

Zbog svega navedenog, Skala radio pokreće inicijativu na prijedlog dr Branka Sbutege, predsjednika Podružnice Bokeljske mornarice 809. Beograd i člana Upravnog odbora ove institucije da luka Kotor dobije ime Iva Visina.

Na ulazu u luku bio bi podignut spomenik slavnom kapetanu, koji bi, po pozivu uradio crnogorski vajar sa prepoznatljivom reputacijom.

Skala Radio 

Portal Analitika