Region

Dačić: Kolinda nije hrvatski Šešelj

Ne očekujem od predsjednice Hrvatske da bude hrvatski Vojislav Šešelj, već da vodi računa o svojoj državi, u čijem su interesu dobri odnosi sa Srbijom. To je izjavio prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
Dačić: Kolinda nije hrvatski Šešelj
Portal AnalitikaIzvor

"Čestitam Kolindi Grabar Kitarović na izboru za predsjednicu i nadam se da će raditi na otklanjanju problema i pravljenju dobre atmosfere za saradnju Srbije i Hrvatske", rekao je Dačić za televiziju N1.

Komentarišući izjavu Grabar Kitarovićeve da ona sve građane Hrvatske smatra Hrvatima, Dačić se zapitao šta bi bilo kada bi u Srbiji rekli Hrvatima da su Srbi.

"Kako su to sada svi tamo Hrvati? Zamislite da mi ovde svim Hrvatima kažemo: 'Vi ste Srbi'. To bi onda bilo u Evropskom parlamentu", kazao je on.

Dačić je dodao da ne očekuje od Grabar Kitarovićeve "da bude hrvatski Šešelj, nego da bude predsjednica koja će voditi računa o svojoj državi, čiji je interes da ima dobre odnose sa Srbijom".

Predsjednica Hrvatske je prije nekoliko dana u emisiji "Intervju 20" BHT1 objasnila zašto je tokom predizborne kampanje sve građane oslovljavala kao "Hrvate i Hrvatice".

"Po meni je Hrvat i onaj ko je pravoslavne vjeroispovesti i Srbin po nacionalnosti... On je Hrvat u smislu hrvatskog državljanina", odgovorila je, reagujući na zamjerke upućivane tokom kampanje.

Kandidatkinja HDZ-a je u drugom krugu predsjedničkih izbora 11. januara, osvojila 50,74 odsto glasova, a kandidat SDP-a i dosadašnji predsjednik Ivo Josipović 49,26 odsto.

Izvor: b92.net

Portal Analitika