Sci/Tech

Dvije nove planete se kriju iza Plutona

Najmanje dvije planete veće od Zemlje vrebaju iz mračnih dubina našeg dijela svemira, mnogo iza Plutona, i čekaju da budu otkrivene. Bar tako navode naučnici nakon novih analiza orbita “ekstremno trans-Neptunskih objekata” (ETNO).
Dvije nove planete se kriju iza Plutona
Portal AnalitikaIzvor

Istraživači su proučavali 13 ledenih ETNO tijela kao što je patuljasta planeta Sedna koja kruži oko Sunca na velikoj udaljenosti, u eliptičnoj putanji, prenosi NBCNews.

U teoriji, ETNO orbite uvijek imaju određen set parametara, ali u praksi je situacija drugačija i zato je moguće da u našem dijelu svemira ima nešto što još nijesmo otkrili.

“Broj objekata sa neočekivanim parametrima nas navodi na to da vjerujemo da neke nevidljive sile mijenjaju distribuciju orbitalnih elemenata ETNO-a. Najvjerovatnije objašnjenje je da postoje druge planete iza Neptuna i Plutona“, izjavio je vodeći autor sa Univerziteta u Madridu Karlos de la Fuente Markos.

“Tačan broj je neizvjestan, budući da su podaci koje mi imamo ograničeni, ali naši proračuni sugerišu da postoje najmanje dvije planete, a možda i više, i to u granicama našeg solarnog sistema,” dodao je Karlos.

Potencijalni neotkriveni svjetovi bi trebalo da budu veći od Zemlje, na 200 puta većoj udaljenosti od Sunca - toliko daleko da će biti veoma teško, ukoliko ne i nemoguće, uočiti ih sa trenutnim instrumentima.

Izvor: b92.net

Portal Analitika