Abiznis

Najbogatijih jedan odsto imaće polovinu globalnog bogatstva do 2016.

Bogatstvo najbogatijih jedan posto svjetskog stanovništva premašiće u 2016. imovinu preostalih 99 posto, izračunala je uoči neformalnog skupa u Davosu britanska neprofitna asocijacija "Oxfam".
Najbogatijih jedan odsto imaće polovinu globalnog bogatstva do 2016.
Portal AnalitikaIzvor

"Razmjere globalne nejednakosti jednostavno su zaprepašćujuće i uprkos tome što odgovarajuća pitanja postaju sve važnija tema u svjetskim razmjerima, jaz između bogatih i ostatka svijeta naglo se produbljuje", kazala je izvršna direktorica "Oxfama" Vini Bianjima.

Udio najbogatijih jedan posto stanovništva u ukupnom svjetskom bogatstvu skočio je sa 44 posto u 2009. na 48 posto u 2014., navodi ta organizacija u danas objavljenom izvještaju.

Od preostalih 52 odsto svjetskog bogatstva, gotovo je sve – odnosno čak 46 posto – u rukama ostalih 20 posto najbogatije svjetske populacije. Time preostalih 80 posto svjetskog stanovništva ostaje samo 5,5 posto bogatstva, odnosno u prosjeku 3.851 dolara po odrasloj osobi, navodi se u izvještaju.

Bianjima je ujedno kopredsjednica Svjetskog ekonomskog foruma čije redovno godišnje okupljanje u švajcarskom Davosu počinje u srijedu i traje do subote. Uoči okupljanja u luksuznom švajcarskom zimskom centru, pozvala je čelnike da krenu u bitku protiv "prikrivenih interesa koji stoje na putu pravednijem i prosperitetnijem svijetu".

Iz "Oxfama" pozivaju države da suzbijaju poresku evaziju, poboljšaju kvalitet javnih usluga, fokusiraju se na oporezivanje na kapital, a ne na rad i da, između ostalog, uvedu institut minimalnih plata da bi osigurali pravedniju distribuciju bogatstva.

Na ovogodišnjem okupljanju u Davosu očekuje se rekordan broj učesnika, uključujući više od 300 šefova država i vlada, a sve izraženija nejednakost biće među glavnim temama rasprave, zajedno sa globalnim krizama poput terorističkih prijetnji u Evropi i napetosti u odnosima s Rusijom.

SEEbiz

Portal Analitika