Politika

VLAHOVIĆ: Neprihvatljivo je dovoditi u pitanje granice Crne Gore

Ne mislim da će evenualni spor sa BiH oko Sutorine usporiti naše uključivanje u NATO, niti napredovanje prema Evropskoj uniji. Prije će biti da će to izazvati potrebu izvjesnih političkih krugova u Sarajevu da pred međunarodnom zajednicom obrazlože svoje ideje i incijative, a posebno njihovu važnost i svrsihodnost u kontekstu nekih mnogo težih problema u BiH, koji su dobro poznati, kazao je za Pobjedu Miodrag Vlahović.
VLAHOVIĆ: Neprihvatljivo je dovoditi u pitanje granice Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Bivši ministar vanjskih poslova, danas predsjednik Crnogorske demokratske unije, smatra da „nije na Crnoj Gori, kao dobrim susjedima, da to šire obrazlažemo, posebno ne ovim povodom“.   

On smatra neutemeljenim i neprihvatjivim pomenuti zahtjev i za njega je iznenađujuće što takva većinska odluka u Parlamentarnoj skupštini BiH „dolazi neposredno pošto su vlade dvije zemlje postigle sporazum o razgraničenju“.

- To, svakako, nije dobra praksa, niti se može svrtati u poteze koji doprinose dobrom razumijevanju i saradnji između dvije zemlje. Bosna i Hercegovina i Crna Gora imaju preča i važnija zajednička posla, nego da se iscrpljuju u granice koja se neće mijenjati.

Vlahović smatra da „ne treba trčati pred rudu“, već dobro promisliti naredne poteze.

- Dovođenje u pitanje našeg teritorijalnog integriteta i principa nepovredivosti i nepromjenljivosti granica, nije i neće biti prihvatljivo. Ne samo za nas u Crnoj Gori. Mislim da je zvanična Crna Gora za sada učinila ono što je potrebno. Uz to, treba jasno reći: nema potrebe ni za kakvom uzbunom ili dramatizacijom jednog zahtjeva čiji korijene i motivacije treba prevashodno tražiti u nekim, nažalost, veoma ozbiljnim problemima koji se tiču političke konstelacije post-dejtonske BiH. To govorim i u ime naše stranke, Crnogorske demokratske unije, koja je iskreni prijatelj jedinstvene Bosne i Hercegovine i svih njenih građana – zaključuje on u intervjuu za Pobjedu.

Portal Analitika