NATO

DEDOVIĆ: Nije tačno da Vojska CG nema kapaciteta da brani svoj vazdušni prostor

Direktor Alfa centra Aleksandar Dedović je, u izjavi za Antenu M, izrazio neslaganje sa ocjenom Centra za demokratsku tranziciju da Vojska Crne Gore nema adekvatnu tehniku i dovoljno kapaciteta za kontrolu crnogorskog neba.
DEDOVIĆ: Nije tačno da Vojska CG nema kapaciteta da brani svoj vazdušni prostor
Portal AnalitikaIzvor

Dedović kaže da je vrlo nezahvalno, pogrešno u ovom trenutku nabrajati šta Crna Gora ima, a šta nema u svom sistemu naoružanja.

- Velika je razlika između termina „brani“ i „kontroliše“. Mi zaista u Crnoj Gori posjedujemo instalirane, civilne sisteme koji kontrolišu nebo i saobraćaj iznad Crne Gore. Moram napomenuti da je nebo diferencirano po visini, odnosno po metrima, tako da od 3.000 do 15.000 metara se vrše različite kontrole civilnog saobraćaja. Prije tri godine, cijelo nebo iznad bivše Jugoslavije kontrolisali su Zagred i Beograd.

U izjavi za podgorički radio direktor Alfa centra podsjeća da je Crna Gora  od 2006. počela da stvara svoje ministarstvo i Vojsku, što je „vidan napredak“.

- Crna Gora je spremna da svoja znanja, kapacitete, iskustvo, tehniku i naoružanje prenese, odnosno da sarađuje sa oružanim snagama susjednih zemalja i zemalja NATO partnera. Moram napomenuti da crnogorsko nebo, kada je u pitanju površina, nije dovoljno veliko da bi Crna Gora obavezno morala da ima svoj sisteme za odbranu, koje inače posjeduje – naveo je Dedović i dodao da će Crna Gora, kao buduća članica NATO-a, „uspješno dijeliti sve kapacitete sa zemljama NATO članicama“.

Antena M podsjeća da su iz CDT-a juče saopštili da crnogorska vojska nema borbene sisteme i sredstva za protivvazduhoplovnu borbu - artiljeriju, raketni sistemi i avijaciju, kao ni transportne helikoptere i savremeni radar za nadzor vazdušnog prostora, iako je zaštita vazdušnog prostora jedan od prioriteta u procesu NATO integracija.

Portal Analitika