Finansije

RADULOVIĆ: Za deceniju smo protjerali 1,4 milijarde eura zbog tuđeg interesa

Od 2005. godine protjerali smo iz Crne Gore investitore koji su planirali da ulože 1,4 milijarde eura. Nekom je interes, možda i iz inostranstva, da se ne desi ni Kraljičina plaža, ni auto-put, da se sve stopira, da narodu bude gore, da bi se tako mijenjala vlast, kazao je za Pobjedu Žarko Radulović, suvlasnik kompanije „Montenegrostars“ i predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja.
RADULOVIĆ: Za deceniju smo protjerali 1,4 milijarde eura zbog tuđeg interesa
Portal AnalitikaIzvor

Dalje oštro kritikuje, ali ne imenuje pojedince na koje, kako ističe, „može prstom da pokaže i da kaže“ kako su samo u periodu od 2005. do 2007. godine iz Crne Gore istjerali milijardu eura investicija.

- Pa onda je došao Valdanos gdje je „istjerano“ 400 miliona eura. Sad je taj iznos premašio brojku od milijardu i 400 miliona, novca koji smo „protjerali“. Zbog kojeg interesa? Možda i znam, ali nijesam spreman javno da kažem. Jedan od interesa sam već obrazložio i tiče se političkih ambicija. Mora svako da zna, naročito političari i mediji, šta znači tjeranje investitora iz Crne Gore. Konkretno za Kraljičinu plažu: tvrdim da je investitor šeik, njegova firma „Rojal grupa“ treba da gradi na Kraljičinoj plaži to što je planirano. Ako on odustane, pokušajte da se stavite na mjesto nekog drugog investitora iz Amerike, Evrope, Rusije ili drugo, koji će da vidi na nekom sajtu, u nekim novinama će da pročita, da je šeik Emirata odustao od Crne Gore zbog administrativnih i nekih drugih prepreka i da je odlučio negdje drugo da investira. Da li biste vi došli u tu zemlju da investirate? Siguran sam da neće niko doći, jer znam, imam kontakte sa raznim investitorima širom svijeta koji dolaze u Crnu Goru, kako se gleda na takve strategijske promašaje - rekao je on za Pobjedu.

U tom kontekstu, naglašava da je neprihvatljiv, nerazumljiv i, za crnogorsku ekonomiju i društvo, štetan odnos prema stranim investitorima.

- Ne kažem, naravno, da nije bilo loših investicija. Bilo je mnogo promašenih investicija, loših investitora. Ali, to ne znači da svakog sljedećeg investitora treba istjerati. Dajmo mu šansu da se pokaže, odredimo rokove, zaštitimo državni interes ugovorom. Ako strani investitor ne bude poštovao pravila poslovanja i rokove, raskinimo ugovor i tražimo novog investitora. To se dešava svuda po svijetu, pa može i ovdje - smatra Radulović.

 

Portal Analitika