Abiznis

Najviše kompanija sa sjedištem van Crne Gore u sektoru usluga

Najveće učešće preduzeća, koja su pod kontrolom kompanija sa sjedištem van Crne Gore, u 2013. godini bilo je u uslužnom sektoru, 53 odsto, pokazali su podaci Monstata.
Najviše kompanija sa sjedištem van Crne Gore u sektoru usluga
Portal AnalitikaIzvor

“U broju posmatranih preduzeća, koja su pod kontrolom drugih sa sjedištem van Crne Gore, sektor trgovine je imao učešće 31 odsto, građevinarstva 11 odsto i industrije šest odsto“, navodi se u saopštenju Monstata.

Statistika domaćih filijala, odnosno predstavništava (IFATS statistika) opisuje aktivnosti preduzeća koja su pod kontrolom kompanija sa sjedištem van Crne Gore.

Statističari su objasnili da podaci o njihovom poslovanju predstavljaju rezultat pilot istraživanja Statistike domaćih filijala, koje je usaglašeno sa međunarodnim statističkim standardima i metodologijama, odnosno sa EU regulativom.

Iz Monstata su naveli da je Srbija zemlja koja je imala najveće učešće u ukupnom broju posmatranih preduzeća koja su pod kontrolom kompanija sa sjedištem van Crne Gore, i to 27 odsto.

Nakon Srbije, Rusija u ukupnom broju posmatranih kompanija učestvuje sa deset odsto, Slovenija osam odsto, Holandija i Kipar po sedam odsto i Hrvatska šest odsto.

„Sektor trgovine na veliko i malo i popravka motornih vozila i motocikala ostvario je 42 odsto učešća prometa posmatranih preduzeća koja su pod kontrolom drugih sa sjedištem van Crne Gore u ukupnom prometu tih firmi“, rekli su iz Monstata.

Sektor snabdijevanje električnom enegijom, gasom, parom i klimatizacija imao je 22 odsto učešća, informisanje i komunikacije 19 odsto, prerađivačka industrija sedam odsto i vađenje ruda i kamena četiri odsto.

„Učešće od 49 odsto vrijednosti proizvodnje posmatranih preduzeća u njihovoj ukupnoj vrijednosti ostvareno je u sektoru industrije, dok je u građevinarstvu iznosilo četiri odsto, trgovini 12 odsto i ulugama 36 odsto“, navodi se u saopštenju.

Učešće troškova zarada u ukupnim njihovim troškovima iznosilo je u industriji 52 odsto, građevinarstvu dva odsto, trgovini 17 i uslugama 29 odsto.

Portal Analitika