Politika

GOJKOVIĆ PORUČIO: Cilj povratak mladih u Novi

Otkako je prihvatio da bude kandidat građanske liste "Izbor" za predsjednika opštine Herceg Novi, Nikola Nikša Gojković intrigira medije i javnost. Dobija podršku sugrađana na ulici, telefonom, nadajući se da je ona iskrena. Zna da ima dosta nevjerice, pa i nezadovoljnih među Novljanima, kojima će, kada njegova kandidatura prođe Skupštinu, biti predsjednik. Gojković kaže da je od 2002. više od tri hiljade mladih napustilo Novi, i da mu je cilj da se oni vrate u taj grad.
GOJKOVIĆ PORUČIO: Cilj povratak mladih u Novi
Portal AnalitikaIzvor

Ima ponajviše među onima koji su loše prošli na izborima.

Niko, međutim, ne spori da je Gojković, čovjek koji je poznat kao dobar domaćin u sopstvenoj kući i svojoj trgovinskoj kompaniji, uzoran vjernik i humanista, boćar.

No, tek posljednje godine se upustio u novu priču, koja se zove "Izbor", punoj izazova i želje da se Herceg Novi, nakon decenijskog stagniranja, trgne i uzdigne. Dobio je priliku da kao prvi čovjek grada direktno doprinese njegovom oporavku. Veliki je to posao i odgovornost, velike promjene, sa mnogo odricanja i za mnogo iskusnije u javnim i menadžerskim poslovima od Gojkovića.

U razgovoru za Radio Jadran, Gojković  je otkrio kako "prelomio" da prihvati kandidaturu za gradonačelnika i koliko je imao podrške u familiji za prihvatanje te funkcije.

“Za mene je to bio zaista veliki lom. Kad neko sa 61-om godinom počinje da ulazi u nešto novo što je izazov, a u ovoj situaciji dosta neizvjesnoj. Sin me podržao od prvog momenta, bio je energičan da treba da prihvatim kandidaturu. Zahvaljujem mu se na tome. Kod ćerke i supruge je bilo malo kolebanja, ali smo se na kraju usaglasili. Ali, to nije bio razlog, što sam par dana odlagao da donesem odluku. Bilo je tu i drugih razloga. Ali mi smo sve ove godine djelovali harmonično kao porodica i nastojaću da tu atmosferu porenesem i tamo gdje budem kao predsjednik opštine”, kazao je on.

Svjestan je da će se suočiti sa glomaznom administarcijom u zgradi opštine i javnim preduzećima i da treba napraviti efikasnu lokalnu samoupravu, a sve to uz višak zapolenih.

“ To je pravo pitanje i među najbitnijim za početak. Znam da je tako i imam lični uvid koliko je radnika nagomilano. Da bi se nešto uradilo nešto mora biti bolno. Znam da će me možda neki nazivati pogrdnim imenima i zlikovcem, ali na sve sam spreman. Čak sam spreman da angažujem određenu revizorsku kuću koja će prvo sagledati sve finansijske i druge dubioze, a onda neku stručnu agenciju koja bi po standardima ISO- 9001 i 14001 organizovala kako da funkcioniše opština i sva javna preduzeća. Jer, vidim ogromnu mogućnost ušteda za opštinu u smanjenim izdvajanjima za lična primanja”, navodi Gojković.

Za očekivati je i da dođe do kadrovskih smjenja na čelnim mjestima u svim opštnskim resorima, a pogotovo u javnim preduzećima i ustanovama gdje su vd stanja, potvrđuje  Gojković.

-“Samo vd stanje ukazuje da to nije ono pravo. Normalno je da mora doći do promjena tamo gdje nije dobro i zakonito. Ne odlučujem ja sam o tome, niti želim. Želim da imam stručnu ekipu, radne ljude, što veću profesionalizaciju svih funkcija, gdje je to izvodljivo. Jednostavno, svi vidimo, da ovako više ne ide.Imam informaciju da je 3000 mladih otišlo iz Herceg Novog od 2002.godine. Koliko je uloženo u te kadrove, koliko oni možda u duši pate što su otišli odavde? Sve to treba sagledati. Pričam sa njihovim roditeljima. Svi bi oni da im se djeca vrate, ali ne u ovakvo stanje u kojem je Herceg Novi. Meni je cilj da se naša djeca vrate, a ne da iz Novoga idu u bijeli svijet “, kaže Gojković.

Tekst i foto: Radio Jadran

Portal Analitika