Abiznis

Ministar Ivanović učestvovao na Samitu ministara poljoprivrede u Berlinu (VIDEO)

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof.dr Petar Ivanović učestvovao je na Samitu ministara poljoprivrede tokom drugog dana Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu u Berlinu. Na marginama samita, Ministar je imao još susreta sa kolegama iz EU, regiona, zatim zemlja na drugim kontinenatima, kao i predstavnicima EK.
Ministar Ivanović učestvovao na Samitu ministara poljoprivrede u Berlinu  (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Ivanović boravi u Berlinu na poziv ministra hrane i poljoprivrede SR Njemačke Kristijana Šmita. VII Globalni forum za hranu i poljoprivredu održava se u okviru Zelene nedjelje – najvećeg sajma posvećenog poljoprivredi u svijetu,  Tema ovogodišnjeg Foruma je „Rast tražnje za hranom, sirovinama i energijom – mogućnost za poljoprivredu, izazov za bezbjednost hrane“.

Na Samitu ministara, na kome se inače raspravlja se o daljim pravcima održivog razvoja poljoprivrede, ministri su usvojili Komunike u kojem je akcenat stavljen na razvoj bioekonomije. Konkretne aktivnosti u narednom periodu biće usmjerene na: korišćenje prilika koje pruža bioekonomija, dalje jačanje održivosti poljoprivredne prozivodnje i povećanje proizvodnje hrane. Ministri su prihvatili predlog crnogorske delagacije da se u tekst završne verzije komunikea, pored porodičnih domaćinstava, uključe i mladi poljoprivredni proizvođači bez kojih nije moguće dugoročno razvijati poljoprivredu, kao i predlog da se zalažu za jačanje obrazovanja i primijenjenih istraživanja u oblasti poljoprivrede.

Tekst Komunikea biće dostavljen međunarodnim organizacijama poput: UN, Svjetske banke, FAO, vladama svih zemalja, nevladinim organizacijama i medijima.

Ministar Ivanović u svom izlaganju na Samitu ministara poljoprivrede u Berlinu, između ostalog, istakao je: “Poljoprivreda ima sve veći uticaj na svakodnevni život ljudi. Nimalo ne umanjujući značaj prozivodnje hrane, poljoprivreda je danas veoma čvrsto uvezana sa energetikom, industrijom, transportom, dizajnom i arhitekturom. Zato smatram da se u završnoj verziji Komunikea mora naći prostor za edukaciju i primijenjena istraživanja u oblasti poljoprivrede. Na taj način ojačaćemo vezu između nauke i prakse. Takođe, nesumljivo je da porodična gazdinstva imaju veliku ulogu u današnjoj poljoprivrednoj proizvodnji. Međutim, pored porodičnih gazdinstava naša je obaveza, kao lidera, da otvorimo prostor za sve mlade poljoprivredne prozivođače. Bez njih nema dugoročno održive poljoprivrede, niti održivog lanca vrijednosti u bioekonomiji” kazao je Ivanović i dodao: “Dobro je da sve više razumijemo značaj i ulogu tržišta. Ne smijemo zaboravoriti šta je naša uloga kao predstavnika države, posebno zbog potencijalnog konflikta koji može nastati zbog rastuće tražnje za hranom, sirovinama i energijom.

Na marginama samita dogovorena saradnja u konkretnim projektima

Na marginama samita, ministar Ivanović sastao se sa ministrom poljoprivrede i hrane Njemačke Kristijanom Šmitom. Razgovarano je o ispunjenju mjerila za otvaranje pregovaračkih poglavlja u oblasti poljoprivrede i mogućim oblicima saradnje u oblasti bezbjednosti hrane.

Tokom susreta sa Evropskim komesarom za poljoprivredu Filom Hoganom, ministar Ivanović je predstavio osnove završnog teksta strategije i akcionog plana za poglavlje 11. Komesar Hogan je istakao nesumnjiv napredak Crne Gore u oblasti poljoprivrede i izrazio svoja očekivanja da će ovo pregovaračko poglavlje biti otvoreno do kraja godine.

Ministar Ivanović imao je odvojene susreta sa svojim kolegama iz Italije, Holandije, Egipta, Urugvaja, Argentine, Bjelorusije, Letonije, Švajcarske i Makedonije sa kojima je razgovarao o mogućim zajedničkim projektima u oblasti bezbjednosti hrane, uspostavljanju ili jačanju spoljnotrgovinske razmjene i saradnji u oblasti poljoprivrede, posebno u oblasti zajedničkih istraživanja.

Pomoćnik ministra za poljoprivredu i šumarstvo Italije Andrea Oliver izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa kolegama iz Crne Gore, pogotovo na projektima u oblasti ribarstva u okviru inicijative Adriamed, zatim bezbjednosti hrane, i bilateralnoj saradnji koja je obuhvatila niz posjeta italijanskih stručnjaka Crnoj Gori. Naglasio je da Italija nema otvorenih pitanja sa Crnom Gorom i izjavio da “Crna Gora može očekivati punu pomoć Italije u otvaranju pregovaračkih poglavlja u oblasti poljoprivrede i u procesu pridruživanja EU”. Dogovorena je konkretna saradnja u oblasti veterine koja će početi u martu ove godine. Oliver se posebno zahvalio što je Crna Gora jedna od prvih zemalja koja je prihvatila učešće na sajmu EXPO 2015 u Milanu. U ime ministra poljoprivrede Mauricija Martina pozvao je ministra Ivanovića u zvaničnu posjetu Italiji.

Sa ministrom poljoprivrede, prirode i kvaliteta hrane Šaron Diksma dogovorena je posjeta crnogorskih poljoprivrednika Holandiji sa ciljem edukacije u oblasti dostizanja potrebnih standarada i jačanju nivoa konkuretnosti crnogorskih proizvoda. Ivanović se zahvalio na dosadašnjoj saradnji, posebno u okviru realizacije Tvining projekta, kao i podršci u procesu otvaranja pregovora u oblasti poljoprivrede.

Sa egipatskim ministrom poljoprivrede Adel El Baltagi razgovarano je o mogućoj saradnji u oblasti šumarstva i drvoprerade. Dogovoren je dolazak više potencijalnih investitora i kompanija zainteresovanih za uvoz drvne građe iz Crne Gore.

Urugvajski ministar poljoprivrede, stočarstva i ribarstva Tabare Aguere pozitivno je ocijenio napredak crnogorske poljoprivrede. Tokom razgovora je istaknuta sličnosti između načina na koji je uređen sektor poljoprivrede dvije zemlje i razmotrene mogućnosti saradnje posebno u oblasti stočarstva i proizvodnje citrusa. Dogovorena je razmjena podataka i modela koji su doprinijeli stvaranju efikasnih statističih sistema za praćenje u oblasti stočarstva, sistema zaštite od erozije zemljišta i modela rada  savjetodavnih službi. Međusobno su razmijenjeni pozivi za zvanične posjete.

Sa ministrom poljoprivrede i hrane Republike Bjelosurije Leonid Zayatsom razgovarano je na temu trenutne situacije izvoza mesnih proizvoda iz Crne Gore. Ministar Ivanović uputio je poziv ministru poljoprivrede Bjeleorusije da sa svojim saradnicima i predstavnicima veterinarske uprave Bjelorusije posjeti Crnu Goru. “Jačanje spoljnotrgovinskih odnosa dvije zemlje u oblasti poljoprivrede bili su ključni djelovi našeg razgovora. Nadam se da ćemo, u obostranom interesu, uspjeti da otklonimo prepreke koje stoje na tom putu“ izjavio je ministar Ivanović.

Letonski ministar poljoprivrede Janis Duklavs kao Predsjedavajući EU naglasio je da će upoznati svog kolegu ministra spoljnih poslova Letonije da je Crna Gora ispunjenjem mjerila u oblasti poljoprivrede spremna za otvaranje pregovora kao i da možemo računati na punu podršku u  periodu njihovog predsjedavanja EU. Letosnki ministar zahvalio je Crnoj Gori na prilici da se crnogorsko vino služi na svim zvaničnim prijemima tokom šestomjesečnog predsjedavanja EU.

Nakon sastanka sa državnim sekretarom za poljoprivredu Švajcarske Bernadr Lehman, ministar Ivanović susreo se i sa šefom federalnog odsjeka za ekonomiju, obrazovanje i istraživanje Švajcarske Johan Šnajder Amanom, u čijoj nadležnosti je poljoprivreda. Još jednom je potvrđen značaj obrazovanja i istraživanja za brz i kvalitetan razvoj poljoprivrede. “Saradnja u oblasti istraživanja i edukacije na nivou razmjene studenata će biti jedan prioriteta dalje saradnje sa Crnom Gorom, prema kojoj su svi naši kapaciteti za budući razvoj otvoreni ” istakao je Šnajder Aman. 

Glavne teme razgovora sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije Mihaelom Cvetkovim bile su nadogradanja postojećih struktura Agencije za plaćanje i razmjena iskustava u procesu akreditacije Agencije.

 

 

Portal Analitika