Abiznis

MF odložilo plaćanje 27,5 miliona EUR poreskog duga

Ministarstvo finansija u prošloj godini je odložilo plaćanje 27,5 miliona EUR poreskog duga za 57 obveznika, pokazuju podaci tog Vladinog resora.
MF odložilo plaćanje 27,5 miliona EUR poreskog duga
Portal AnalitikaIzvor

Najveći dio poreskog duga odnosio se na poreze i doprinose na zarade, piše Dan.

Suma od 27,5 miliona EUR znatno je manja nego 2013. godine, kada je ministar finansija Radohje Žugić, potpisao 149 rješenja i odložio ili omogućio da se 85,8 miliona EUR poreskog duga plati u ratama.

Najviše rješenja Žugić je, shodno uredbi o uslovima za odlaganje i plaćanje poreskih i neporeskih potraživanja , donio u prvom kvartalu, dok je najveći iznos duga odložen u četvrtom.

Najveći iznos duga odložen je nacionalnom avioprevozniku Montenegro Airlinesu, koji je u skoro 100-odstotnom vlasništvu države. Kompaniji je omogućeno da carinski dug po osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV) od 5,08 miliona EUR plati u 12 rata.

Na drugom mjestu su Plantaže, preduzeće u većinskom državnom vlasništvu, koje je treći kvartal prošle godine završilo sa minusom od 1,8 miliona EUR. Plantažama je omogućeno da 4,9 miliona EUR duga za poreze i doprinose plate u 12 jednakih rata.

Tehnoputu je u trećem kvartalu odloženo plaćanje 2,4 miliona EUR na dva mjeseca. Preduzeće je dugovalo 1,3 miliona EUR PDV-a i 1,1 milion za poreze i doprinose na zarade.

Bjelopoljskoj Bjelasica Radi, koja je u septembru izašla iz stečaja, omogućeno je da 2,2 miliona EUR poreskog duga plati u pet rata.

Kontejnerskom terminalu i generalnim teretima omogućeno je u trećem kvartalu da devet rata izmire poreski dug od 1,1 milion EUR, dok je Pošti u drugom tromjesečju omogućeno plaćanje 800 hiljada EUR na osam rata. 

Portal Analitika