Abiznis

Pejović: Iz Podgorice preko Zagreba za Kopenhagen, Minhen, Berlin, Brisel…

Montenegro Airlines planira da do juna ove godine otvori avio-liniju Podgorica-Zagreb i time omogući pristup našim avionima dalje prema drugim evropskim aerodromima. Na ovaj način putnici iz Crne Gore imaće vezu sa Kopenhagenom, Minhenom, Amsterdamom, Berlinom, Briselom - kaže u razgovoru za Pobjedu predsjednica Odbora direktora Montenegro Airlinesa Daliborka Pejović.
Pejović: Iz Podgorice preko Zagreba za Kopenhagen, Minhen, Berlin, Brisel…
Portal AnalitikaIzvor

Pejović ističe da će ovo biti samo jedna u nizu novina koje se ozbiljno zagovaraju u budućoj komercijalnoj politici Montenegro Airlinesa, svjesni činjenice da Crna Gora mora stvoriti sve preduslove kojima treba da opravda epitet poželj­ne turističke i investicione destinacije.

- Potrebama turističke privrede i turističkog razvoja kompanija se neprekidno prilagođava svojom mrežom direktnih letova iz Podgorice i Tivta ka centrima u Evropi, a intenzivno radi i na prevazilaženju problema sezonalnosti i produženja turističke sezone nudeći promotivne tarife, porodične pakete, odnosno sve ono Što je potrebno da crnogorski turistički proizvod bude dostupan svim ciljnim grupama. Kako je Crna Gora definisana kao izrazita avio-destinacija neophodno je u saradnji sa svim turističkim subjektima intenzivno raditi na otvaranju novih tržišta i kanala promocije na tržištima koja su tradicionalno zastu­pljena u crnogorskom turistič­kom prometu - kaže Pejović. Ističe da je Montenegro Airli­nes za Crnu Goru najvažniji

- Bez obzira na veliku konkurenciju od 47 avio-kompanija koje koriste crnogorski vazdušni prostor i saobraćaju ka ili iz naše zemlje, Montenegro Air­lines i dalje prevozi oko 40 odsto putnika koji dolaze ili odla­ze iz Crne Gore. Iz navedenog se da zaključiti da je Montene­gro Airlines u sve jačoj konkurenciji uspio da održi svoju poziciju zahvaljujući drugači­jem pristupu poslovanju, kao i dobro razvijenoj mreži ka ko­joj obavlja saobraćaj. Pripre­me za otvaranje linije rezultat su ozbiljnih dogovora naše i kompanije Croatia Airlines, sa kojom želimo uspostaviti uspješnu, obostrano korisnu i dugoročno opravdanu saradnju, koja će neminovno uticati na regionalno povezivanje i širenje tržišta, potrebnih i jed­noj i drugoj kompaniji - kaže Pejović.

Prema njenim riječima MA je već uspostavio principe saradnje gdje bi Croatia Airlines dala logističku podršku za otvaranje leta na ruti Podgorica-Zagreb-Podgorica, sa namjerom daljeg povezivanja na njihovu mrežu kroz code-share ugovor, Čime bi Monte­negro Airlines imao povećanu ponudu destinacija koje bismo opsluživali.

- Model podrazumijeva uspo­stavljanje saobraćaja od Pod­gorice ka Zagrebu sa frekven-cijom 3 puta nedjeljno, sa polijetanjem iz Podgorice u ranim jutarnjim satima, kako bi putnici bili u mogućnosti da iskoriste najveći broj konekcija iz Zagreba prema zapadnoj Evropi. Povratak iz Zagreba ka Podgorici bi trebao biti u po­podnevnim satima, obezbje-đujući na taj način konekciju za povratak putnicima iz smje­ra Evrope prema Crnoj Gori -kaže Pejović.

Sagovornica  Pobjede ističe da je prvenstveno interesantna konekcija ka Kopenhagenu, gdje bi naši avioni letjeli iz Zagreba ka danskoj prijestonici. Na ovaj način bismo omogu­ćili našim građanima, dijaspo­ri i turistima, vezu sa Kopen­hagenom tokom čitave godine. Ideja za otvaranje ove linije, van ljetnje sezone, došla je upravo na osnovu tražnje koja je iskazana sa ovog tržišta, gdje Crna Gora imajako razvi­jenu dijasporu. Pored ove de-stinacije, putnici iz Crne Gore, preko Zagreba, imaće vezu i sa Minhenom, Amsterdamom, Berlinom, Briselom, gradovi­ma ka kojima mi ne saobraća­mo, pa i sa Frankfurtom, Be­čom, Londonom i drugim evropskim metropolama, da­nima kada mi nemamo letove iz Podgorice, a ka kojima sao­braća Croatia svojim avioni­ma. Na ovaj način bi Crna Gora i tokom zime bila povezana svakodnevno sa pojedinim evropskim centrima - kaže Pejović.

Ona podsjeća da shodno tre­nutnim mogućnostima i kapa­citetima kojima raspolaže MA u smislu brojnosti flote, posto­jeće konekcije treba što više staviti u funkciju dalje promo­cije Crne Gore kao prepoznat­ljive i dostupne turističke destinacije.

- Montenegro Airlines kao avio-kompanija saobraća ka svojim destinacijama tokom cijele godine, ali ipak, uz veo­ma izraženu sezonalnost, što nastojimo promijeniti kroz buduće planove i namjeru da umjesto nepopularnih restrikcija zimi, nastojimo uposliti nasu flotu tokom cijele godine. Saobraćaj ka pomenutim de­stinacijama bi bio u vidu free-flow code-share ugovora sa  Croatia Airlinesom. Ovaj aranžman bi omogućio našu prodaju na već postojećim li­nijama hrvatskog avio-prevoznika, kao i njihovu na našim. Inicijativa i model saradnje bi bio potpomognut od strane Međunarodne zračne luke Za­greb. Sa njihove strane ponu­đena je značajna podrška u vi­du popusta na usluge koje bismo koristili, što bi trebalo biti i novi model saradnje sa aerodromima Crne Gore u ci­lju razvijanja novih linija -po­ručuje Pejović.

Pejović objašnjava da u cilju smanjenja zavisnosti od poje­dinih tržišta raduje činjenica da turoperateri, koji su jedno vrijeme bili uglavnom zainteresovani za rusko tržište, svoje interesovanje sele na zapadnu Evropu.

- Vladina politika razvoja tu­rizma ide u smjeru obnavlja­nja interesovanja za Crnu Go­ru, pa je ovo prava prilika za nacionalnog avio-prevoznika da iskoristi tu povoljnost i uči­ni je Što dostupnijom mnogim velikim turoperatorima iz Njemačke i Velike Britanije a koji bi punili kapacitete od po­četka godine, u pred i post se­zoni. Ne treba zanemariti po­trebe investicione zajednice koja se formira u Crnoj Gori i koja podrazumijeva visoko-standardizovanu tražnju, i ujedno postavlja opravdane i poželjne zahtjeve prema avio-prevoznicima od kojih se oče­kuje visoko-sofisticirano pru­žanje usluga, a koje MA svakako može da obezbijedi. Montenegro Airlines je spre­man da, uz podršku za promo­ciju, uđe u otvaranje novih avio-linija i tako bude uspje­šan servis ukupne turističke privrede, podržan i od strane Nacionalne turističke organi­zacije Crne Gore - zaključuje Pejović.

Portal Analitika