Svijet

Indonezija pogubila šest stranaca

Indonezija je danas pogubila šest osoba osuđenih zbog posjedovanja droge, uključujući petoro stranaca, saopštio je portparol saveznog tužioca.
Indonezija pogubila šest stranaca
Portal AnalitikaIzvor

Smrtnu presudu je izvršio streljački vod, prenijela je agencija AFP. Među strancima su državljani Brazila, Holandije, Vijetnama, Malavija i Nigerije.

Oni su pogubljeni uprkos apelima i molbama međunarodne javnosti i zvaničnika.

Novi predsednik Indonezije Džoko Vidodo je odbacio u decembru prošle godine sve molbe, uprkos tome što su ih uputili EU, brazilska vlada i Amnesti internešenel.

Lična molba brazilske predsjednice Dilme Rusef da vlasti Indonezije poštede njenog sugrađanina, bivšeg pilota Marka Moreiru, kao i apel holandske vlade za njenog državljanina Anga Kijema Soeija, "neće promjeniti niti odložiti izvršenje smrtne kazne", rekao je portparol Tužilaštva Toni Spontana.

Pet stranaca i jedna Indonežanka su osuđeni na smrt po više tačaka optužnice za krivična dijela počinjena od 2000. do 2011. Oni će biti strijeljani u parovima, istovremeno, ali na različitim lokacijama.

Indonežanski predsjednik Džoko Vidodo odbacio je u decembru zahtjeve za milosrđe prema njima.

"Ono što činimo je usmjereno na zaštitu naše nacije od opasnosti droge. Nema izgovora za dilere droge, i nadam se da će ovo imati zastrašujući efekat", rekao je državni tužilac Muhamad Prasetjo u četvrtak novinarima.

On je dodao da je Vidodo odbacio telefonsku molbu Rusefove da poštedi Moreiru. Predsjednik je rekao brazilskoj koleginici da ne može da preinači kaznu jer su sve sudske procedure bile u skladu sa indonežanskim zakonima, prema kojima je Moreira i kažnjen.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenal (Amnesty International) saopštila je da bi planirane egzekucije bile odstupanje od obećanja nove indonežanske vlade da će raditi na poboljšanju ljudskih prava.

Indonezija ima veoma stroge zakone protiv droge i često osuđuje na smrt krijumčare.

Više od 135 ljudi čeka na izvršenje smrtne kazne u Indoneziji, najviše zbog zločina povezanih sa drogom. Oko trećina njih su stranci.

(nezavisne)

Portal Analitika