Svijet

Vojnici rasporedjeni širom Belgije

Belgijski vojnici raspoređeni su u subotu širom zemlje da nadgledaju objekte koji bi mogli biti na meti terorističkih napada, uključujući i zdanja u jevrejskom kvartu u lučkom gradu Antverpu.
Vojnici rasporedjeni širom Belgije
Portal AnalitikaIzvor

To je prvi put u 30 godina da su vlasti Belgije policijske snage u gradovima ojačali pripadnicima vojske, samo dan nakon antiterorističkih akcija u kojima je uhvaćeno desetine osumnjičenih terorista širom zapadne Evrope.

Belgijski ministar odbrane Stiven Vandeput je u intervjuu emitovanom u subotu na televizijskoj mreži VRT rekao da vojnici nadgledaju odredjene ambasade i neke zgrade u jevrejskom kvartu Antverpena.

Belgija je povećala svoj nivo upozorenja na terorističke napade na tri, što je drugi najviši nivo, poslije antiterorističkih akcija u četvrtak u kojima su ubijena dvojica osumnjičenih terorista, a treći ranjen.

Francuska, njemačka, belgijska i irska policija uhvatile su u petak najmanje 30 osumnjičenih, a u Briselu su vlasti saopštile da su u desetak akcija pretresa zaplijenjena četiri "kalašnjikova", pištolji i eksplozivi, mahom u uporištima terorista u predgradjima Brisela i gradu Vervijeu.

Pronadjeno je takodje nekoliko policijskih uniformi, što, prema riječima belgijske policije, nagovještava da su napadači imali namjeru da se maskiraju u policajce.

Kako je ranije saopšteno, uhapšeni islamski teroristi su spremali atentate i napade prije svega na belgijske policajce i policijske stanice.

Portal Analitika