Svijet

Francuzi najveći pesimisti u pogledu ekonomskih prilika

Najviše pesimizma u pogledu ekonomskih prilika u sopstvenoj zemlji u ovoj godini pokazali su građani Francuske, Belgije, Luksemburga i Japana, rezultati su ankete holandske kompanije za ljudske resurse, Randstad.
Francuzi najveći pesimisti u pogledu ekonomskih prilika
Portal AnalitikaIzvor

Samo 31 odsto Francuza smatra da će ova biti godina ekonomske obnove, pa je Francuska ponovo među šampionima u pesimizmu, prenosi B92.

Istraživanje Randstada pokazalo je da je u zemljama koje su se angažovale na reformama, posebno u Španiji i Portugaliji, situacija mnogo bolja, pa 87 odsto anketiranih Portugalaca i 76 odsto Španaca vjeruje da će ova godina donijeti ekonomski oporavak u njihovim zemljama.

Na globalnom nivou, 58 odsto ispitanika iz 34 zemlje, obuhvaćene istraživanjem, saopštilo je da će ova godina biti sinonim za novo pokretanje privrede, što je za devet procentnih poena više u odnosu na rezultat istog istraživanja za prošlu godinu.

Najveći optimisti rade u Brazilu i Indiji, 93 odsto, ali i u Kini, njih oko 90 odsto. U Evropi, najviše vjere kada je riječ o privrednim prilikama u tekućoj godini, pored Portugalije i Španije, pokazali su ispitanici iz Velike Britanije, njih 64 odsto.

Portal Analitika