Svijet

Erdogan: Na pomolu je sukob civilizacija

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je danas na mogući "sukob civilizacija" poslije talasa napada militantnih islamista u Parizu, rekavši takođe da se iza prošlonedjeljnog napada na satirični magazin "Šarli ebdo" u Parizu kriju napadi na islam.
Erdogan: Na pomolu je sukob civilizacija
Portal AnalitikaIzvor

"Sa velikom zabrinutošću pratimo napade na islam koji se kriju iza napada na satirični magazin u Francuskoj", rekao je Erdogan, koji je postao sve glasniji kritičar onoga što smatra rastućom islamofobijom na Zapadu.

"Uprkos svim našim nastojanjima da to spriječimo, teza o sukobu civilizacija se obistinjuje", istakao je turski predsjednik danas na sastanku sa privrednicima u Ankari.

Ne spominjući imena, Erdogan je, takođe, očigledno kritikovao francuske vlasti zbog toga što su dozvolile da Ajat Bumedijen, supruga jednog od naoružanih napadača, otputuje u Tursku u danima nakon napada, a za koju se vjeruje da je sada u Siriji.

"Oni govore o ljudima koji prolaze kroz Tursku, ali bi trebalo da prvo nauče kako da provjere pasoše kad ti ljudi napuštaju njihovu zemlju", primijetio je turski predsjednik.

Turska je pojačala pograničnu bezbjednost nakon što se suočila sa kritikama da je dozvolila stotinama evropskih budućih militantnih aktivista da pređu u susjednu Siriju i pridruže se radikalnim grupama, uključujući džihadističku organizaciju Islamska država. (Blic)

Portal Analitika