Politika

Đukanović- Tači: Dobri odnosi u pravcu evroatlantske budućnosti

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović sastao se sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Republike Kosovo Hašimom Tačijem koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.
Đukanović- Tači: Dobri odnosi u pravcu evroatlantske budućnosti
Portal AnalitikaIzvor

„Posjeta ministra vanjskih poslova Kosova potvrda je kontinuiranog i kvalitetnog dijaloga između dvije države“ – kazao je premijer Đukanović istakavši da je Kosovo pouzdan susjed Crne Gore. Predsjednik Vlade Crne Gore je naglasio da je nastavak saradnje dviju država na političkom i ekonomskom planu, a kroz proces evrospkih i evroatlantskih integracija, put ka učvršćivanju međusobnog povjerenja i povjerenja međunarodne zajednice.

Posebno je naglasio značaj ekonomske saradnje Crne Gore i Kosova kroz infrastrukturno povezivanje, izgradnju puteva i željeznice i uspostavljanje avio saobraćaja.

Potpredsjednik Vlade Kosova je uz zahvalnost na dobrodošlici čestitao Crnoj Gori na ostvarenom ukupnom, a posebno ekonomskom i integracionom napretku i uspješno savladanim izazovima od obnove nezavisnosti. Uputio je i ličnu zahvalnost za kontinuiranu podršku Crne Gore Kosovu na putu razvoja. Saglasio se da, kako je rekao, primjerni odnosi dvije države imaju perspektivu u ekonomskoj saradnji i infrastrukturnom povezivanju. Šef kosovske diplomatije ukazao je na čvrstu političku volju i spremnost da se kroz ustavne reforme tokom ove godine u najvišem pravnom aktu definiše položaj crnogorske zajednice na Kosovu.

U razgovoru je zajednički ukazano na dobar tempo rješavanja pitanja demarkacije granice i na to da je podstaknut proces povratka raseljenih lica sa Kosova.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović je posebno iskazao podršku naporima koje u kontekstu normalizacije i razvoja odnosa ulažu Beograd i Priština, čime doprinose i jačanju regionalne stabilnosti.

Zajednički je ocijenjeno da je budućnost regiona u njegovom povezivanju, dobrosusjedskoj saradnjii kontinuiranom dijalogu usmjerenom ka rješavanju svih otvorenih pitanja. Uzajamna podrška i prevazilaženje viševjekovnih podjela i zaostajanja regiona omogućiće njegovu punu integraciju u evropski prostor i međunarodnu zajednicu – zaključeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića i potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Republike Kosovo Hašima Tačija.

 
Portal Analitika