Svijet

Belgija: Uhapšeno 15 terorista

U više operacija u Belgiji je uhapšeno 13 lica i u Francuskoj jos dva belgijska državljanina pod sumnjom da su islamski teroristi koji su spremali napade.
Belgija: Uhapšeno 15 terorista
Portal AnalitikaIzvor

Ovo je izjavio je danas u Briselu zamjenik belgijskog saveznog tužioca Erik van der Sipt, javlja Beta.

Van der Sipt je na konferenciji za štampu saopštio da su pretresi i hapšenja izvršeni u predgradjima Brisela i gradu Vervijeu, gdje je policija ubila dvojicu islamskih terorista koji su otvorili vatru iz kalašnjikova na policijske specijalne snage. Jedan terorista je u toj akciji ranjen i uhapšen. 

Belgijski zvaničnik je potvrdio da su u skrovištu terorista u Vervijeu i još nekim mjestima pronađene automatske puške kalašnjikov, eksploziv i detonatori za izradu bombi, kao i policijske uniforme, lažni dokumenti i veća količina novca. 

On je rekao da u interesu istrage ne može objelodaniti imena ubijenih i uhapšenih lica za koje postoje dokazi da su spremali terorističke napade, a dodao je da su dvojica belgijskih državljana, na traženje belgijskih vlasti, uhapšeni u Francuskoj pod sumnjom da su bili povezani s terorističkom ćelijom u Belgiji. 

Belgijski list "Het latste nivs" se poziva na istražne izvore i kaže da su teroristi, vjerovatno iz sredine čečenske imigracije, imali plan da, uz napade na policijske stanice i policajce, "otmu jednu važnu ličnost i odrube joj glavu". 

Zamjenik tužioca Van der Sipt to nije želio da komentariše, ali je potvrdio da su neke važne ličnosti stavljene pod posebne mjere zaštite. 

Radio stanica Bel-Rtl je prenijela izvještaje da je cilj terorista bio i da otmu autobus s civilnim putnicima.

Belgijski mediji su jedinstveni u ocjeni da je cilj islamskih terorista, povratnika iz rata na strani ekstremista u Iraku i Siriji, bio da šokiraju i izazovu paniku u zemlji. 

Zamjenik tužioca Van der Sipt je izjavio da su teroristi bili organizovani "u operativnoj grupi koja je spremila napade velikih razmjera, naročito na policiju" i vlasti su morale da preduzmu sve mjere da se to spriječi. 

List "Dernijer er" takodje tvrdi da su islamski teroristi namjeravali da otmu jednu važnu političku ličnost ili visokog funkcionera policije. 

Grad Vervije, predgradja Brisela i Anversa su u Belgiji prava uporišta islamskih ekstremista, doseljenika mahom iz arapskih i drugih muslimanskih zemalja. 

Nekoliko stotina njih su otišli da se bore s džihadistima u Siriji i Iraku, gdje ih je pedesetak i poginulo.

Portal Analitika