Društvo

Kotorska biskupija: Organizatori karnevala u Kotoru su izdajice tradicije

I ove godine, gotovo isto kao i više godina ranije, kotorski se karneval pod sloganom Tradicionalni zimski održava kad mu nije vrijeme. Ova ga činjenica sasvim sigurno ne definiše kao tradicionalni, već više jedinstveni. Organizatori su ovim činom pomiješali dvije latinske riječi, jedna glasi „trado, tradidi, traditum“, a to znači „nekome nešto predaje“ - predaja. Druga je riječ „traditor, traditoris“, što znači izdajica. Ove dvije riječi mogu zajedno postati rečenica koja bi glasila: Izdajice tradicije!
Kotorska biskupija: Organizatori karnevala u Kotoru su izdajice tradicije
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenosi tivatski Dux radio, ovim riječima reagovala je Kotorska biskupija povodom najave da će se i ove godine karnevalske fešte u tom gradu održavati za vrijeme katoličkog posta – korizme u susret narednom Uskrsu. Iz te vjerske institucije napominju da to nije vrijeme za karneval čija tradicija u Kotoru, prema arhivskim podacima, seže u XVII vijek, pa i ranije i dodaju:

- Održava se u vrijeme pokore, posta i dobrih dijela, pa tako vrijeđa osjećaje i vrijednosti bar jednog dijela vjernika, čiji broj nije presudan kada je vrijeđanje u pitanju. Stiče se utisak da su interesi pojedinaca ili grupa važniji od tradicije, kulture i pristojnosti, jer kada jedna više nego milenarna institucija, kao što je to Kotorska biskupija više godina moli da se ispoštuje tradicija, a ta se molba konstantno ignoriše, onda u takvim postupcima prepoznajemo inat, a on nije pozitivna karakteristika, kako za čovjeka, tako ni za društvo u cjelini. Ove godine nismo uputili protest organizatoru, jer kod njih nismo prepoznali dobru volju niti želju da se ispoštuju evropski standardi. Obratili smo se gradonačelniku dr Aleksandru Stjepčeviću, za kojega vjerujemo da će, bar u budućnosti, nastojati da savjetom uvjeri organizatore o štetnosti ovakvih postupaka – navodi se u reagovanju koje potpisuje generalni vikar Kotorske biskupije, don Anton Belan.

HNV poziva u D. Lastvu i Tuzi: Istim povodom oglasilo se i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, navodeći da se „održavanjem navedenih svečanosti i nakon početka korizme, grubo vrijeđaju osjećaji Hrvata katolika i njihova višestoljetna tradicija“, uz podsjećanje da se širom svijeta slične karnevalske priredbe završavaju do Pepelnice, osim u Kotoru.

- Zbog načina na koji se pristupilo organizovanju karnevalskih svečanosti u Kotoru, HNV CG neće učestvovati u skrnavljenju katoličke i bokeljske tradicije, nego će promovisati i nadalje vrijednosti koje se na ovim prostorima njeguju stoljećima. Napominjemo da nije u pitanju protivljenje održavanju karnevala kao turističke manifestacije, nego civilizacijski odnos prema tradiciji i običajima jednoga naroda, koji i dalje obitava na ovim prostorima – navodi se u obrazloženju dostavljenom Portalu Analitika, koje potpisuje predsjednik HNV-a Zvonimir Deković.

Ovo udruženje dalje je pozvalo „sve Hrvate katolike iz Kotora“ na druge karnevale koji će se organizovati u Crnoj Gori.

- Pozivamo one koji drže do tradicije i vjerskih običaja, da svoja vjerska i tradicijska osjećanja iskažu time što će, umjesto na kotorskome, učestvovati na karnevalu u Tuzima i Donjoj Lastvi, koji poštuju i razumiju što za Hrvate katolike znači korizma.

Iz ovogo udruženja su organizatorima karnevala u Tuzima ponudili da se s punim povjerenjem „obrate HNV CG koje će, u okviru svojih mogućnosti, pružiti podršku navedenome karnevalu, koji, srećom, drži do očuvanja tradicije i običaja“.

Foto: kotormar.me

Portal Analitika