Fudbal

Žinola u trci za predsjednika FIFA

Nekadašnji reprezentativac Francuske David Žinola najavio je da će se kandidovati za mjesto predsjednika Svjetske fudbalske federacije (FIFA).
Žinola u trci za predsjednika FIFA
Portal AnalitikaIzvor

Žinola će ući u trku za prvog čovjeka FIFA u kojoj mu protivnici biti sunarodnik Žerom Šampanj, jordanski princ Ali Bin al-Husein i aktuelni predsjednik 78-godišnji Sep Blater.

„Vrijeme je da se fudbal osvježi. Moramo da budemo hrabri i suočimo se onim što se trenutno dešava u sportu koji volimo. Ne zanima me prošlost, želim da idemo naprijed i stavimo navijače u centar dešavanja. Fudbal pripada narodu i njegov glas mora da se čuje“, rekao je Žinola. 

Izbori za predsjednika FIFA biće održani 29. maja u Cirihu, a rok za podnošenje kandidatura je 29. januar. Žinola je karijeru počeo u Tulonu, a potom je igrao za RC Pariz, Brest, Pari Sen Žermen, Njukasl, Totenhem, Aston Vilu i Everton. 

Najviše uspjeha ostvario je u redovima Pari Sen Žermena, za koji je od 1992. do 1995. igrao na 115 utakmica i postigao 33 gola. Za francusku reprezentaciju nastupao je 17 puta u periodu od 1990. do 1995. i postoigao tri gola.

(B92)

Portal Analitika