Društvo

U Sloveniji centralna proslava 70 godina od oslobođenja država ex Ju

Centralna proslova povodom 70 godina od oslobađanja bivših jugoslovenskih prostora biće održana 15. maja ove godine u Sloveniji, gdje su vođene završne ratne operacije, u kojima je učestvovala i Treća crnogorska proleterska brigada, dogovoreno je na sastanku koji je upravo završen u banjskom lječilištu Smajerske Toplice, saopšteno je Portalu Analitika iz SUBNOR-a Crne Gore.
U Sloveniji centralna proslava 70 godina od oslobođenja država ex Ju
Portal AnalitikaIzvor

 

Svečanost će biti sjećanje na zajedničku četvorogodišnju borbu uz poštovanje za sve žrtve u istorijskoj borbi za slobodu, ali i poruka snagama koje oživljavaju fasizam, koji je u ratu pobijedjen, ali u miru na različite načine traži svoju novu šansu.

Jer, borci i antifašisti ne mogu mirno gledati bujanje fašističkih pojava, posebno u Evropi, čija je budućnost izuzetno važna za sve narode. Zato, naglasio je prof. dr Ljubomir Sekulić, koji predvodi delegaciju SUBNORA Crne Gore, svi borci i antifašisti u Evropi posebno na bivšim jugoslovenskim prostorima moraju biti stalno budni, jer fašizam je opasnost koja se ne smije potcijeniti.

To posebno treba da znaju mlade generacije, koje nijesu iskusile ratne strahote - ocjena je predstavnika boračko-antifašističkih organizacija iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i delegacije ruskih veterana koja je kao gost prisustvovala sastanku, na kojem i pored poziva nije bilo delegacije iz Srbije.

Inače, na poziv ratnih veterana Rusije, delegacije boračkih organizacija iz bivših jugoslovenskih republika učestvovaće u Moskvi krajem marta na Evropskom Kongresu boraca i antifašista i 9. maja na centralnoj proslavi povodom 70 godina pobjede nad fasizmom.

Na sastanku je razgovarano i o mjestu i ulozi veterana Evrope u Svjetskoj federaciji veterana, naročito u svjetlu uspješnog zasjedanja Evropskog komiteta čiji je domaćin minulog ljeta na Cetinju bio SUBNOR-a i antifasita Crne Gore.

(klix.ba)

Portal Analitika