Svijet

Racije i hapšenja u islamskim ćelijama u Berlinu

Više od 200 njemačkih policajaca rano jutros izvelo je racije u ćelijama islamskih ekstremista u i okolini Berlina, a tom prilikom su uhapšene dvije osobe, ukljujučujući i vođu grupe koja je namjeravala da izvede napad u Siriji. Policija je saopštila da je uhapšen 41. godišnji muškarac turskog porijekla, prenosi AFP.
Racije i hapšenja u islamskim ćelijama u Berlinu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je osumnjičen da je "predvodio islamsku ekstremističku grupu koju su činile osobe turskog i ruskog porijekla iz oblasti kavkaskog regiona - Čečenije i Dagestana".

Policija je naglasila u saopštenju da "ne postoje naznake da je grupa pripremala napade u Njemačkoj".

Agencija Rojters navodi da su dvije osobe uhapšene u akciji policije i da je ona uslijedila poslije višemjesečne istrage koja se odnosila na pet turskih građana, starosti od 31 do 44 godine.

Oni se sumnjiče da su "pripremali ozbiljne napade protiv sirijske države", a terete se i za pranje novca.

Rojters prenosi da je oko 250 policajaca učestovalo u racijama u 11 objekata za koje se vjeruje da su povezani sa islamskim salafistima. Akcija njemačke policije uslijedila je samo nekoliko sati pošto je belgijska policija sinoć ubila dvojicu muškaraca u antiterorističkoj operaciji protiv grupe koja se spremala da izvede "terorističke napade velikih razmjera".

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika