Region

U Prištini počelo suđenje Naseru Keljmendiju

U Osnovnom sudu u Prištini jutros je počelo suđenje Naseru Keljmendiju koji je optužen za ubistvo i organizovani kriminal.
U Prištini počelo suđenje Naseru Keljmendiju
Portal AnalitikaIzvor

Optuženog Keljmendija brani advokat Besnik Berisha, a suđenje vodi sudija EULEX-a Anadamkska Gallant iz Republike Češke.

Keljmendija je u maju 2013. uhapsila Kosovska policija, na osnovu međunarodne potjernice koju su izdale vlasti u BiH i od tada se on nalazi u pritvoru na Kosovu.

"Pročitaće se optužnica, optuženi će se izjasniti po optužnici i potom će uvodnu riječ iznijeti Tužilaštvo. Ukoliko bude vremena sa uvodnom riječi će nastaviti odbrana", rekao je Berisha za AA.

Advokat Berisha ističe da je odbrana prinuđena da započne suđenje iako Tužilaštvo još uvijek nije završilo istragu i još uvijek traga za dokazima.

Specijalno Tužilaštvo Republike Kosova (STRK), pri Osnovnom sudu u Prištini, podiglo je jula 2014. godine optužnicu protiv optuženog Nasera Keljmendija. Keljmendi je optužen za više krivičnih djela, uključujući i "organizovani kriminal, upravljanje organizovanom kriminalnom grupom, teško ubistvo Ramiza Delalića u Sarajevu 2007. godine".

Iako je Sud BiH tražio njegovo izručenje, do toga nije došlo, zato što prema kosovskim zakonima građanin Kosova ne može biti izručen nijednoj državi koja ne priznaje državu Kosovo i s kojom Kosovo nema međunarodni sporazum o izručenju.

Na prvom pojavljivanju pred sudom Naser Keljmendi je odbacio sve optužbe protiv njega, ocijenivši ih politički motivisanim, jer je bio "sponzor političara koji danas nisu na vlasti".

Specijalno tužilaštvo je navelo i da je 1. juna 2012. Odsjek za trezor Sjedinjenih Američkih Država, Nasera Keljmendija identifikovao u skladu sa Zakonom o inostranim šefovima narkotika, kao trgovca narkoticima.

(klix.ba)

Portal Analitika