Politika

TAČI: Prijateljstvo Crne Gore i Kosova starije od naših država

Poptpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Kosova Hašim Tači, poručio je nakon današnjeg sastanka sa ministrom vanjskih poslova Igorom Lukšićem- da je prijateljstvo Crne Gore i Kosova starije od dvije države i da može da posluži kao primjer u regionu.
TAČI: Prijateljstvo Crne Gore i Kosova starije od naših država
Portal AnalitikaIzvor

Odgovarajući na pitanje novinara, kako komentariše današnje proteste povodom njegovog dolaska u Podgoricu i konkretne optužbe demonstranata koji ga povezuju sa ratnim zločinima, Tači je rekao da je Crna Gora demokratska zemlja i da svako ima pravo da izrazi svoj stav.

- Prijateljstvo Crne Gore i Kosova je starije od dvije države i zbog toga treba čuvati to prijateljstvo. Između naše dvije države ne postoje otvorena pitanja i Kosovo podržava evroatlantski put Crne Gore jer će to doprinijeti napretku čitavog regiona – poručio je Tači na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministrom Lukšićem.

Tači je istakao da će  Crnogorci na Kosovu u 2015. ući u kosovski Ustav i da su oni već dio kosovskih institucija.

- Nadamo se da ćemo ove godine sprovesti ustavne reforme koje će omoućiti crnogorska i hrvatska zajednica ući u Ustav Kosova. To je naš cilj. Raseljenim osobama u Crnoj Gori poručujem da smo spremni da im pomognemo u povratku - rekao je Tači.

Odgovarajući na pitanje novinara kosovske televizije da li se osjeća sigurno u Crnoj Gori i da li postoji bojazan od atentata Tači je odgovorio:

- Mi smo tu da radimo na unapređenju odnosa i više sam nego siguran da će ovaj sastanak biti primjer dobre saradnje i dobrosusjedskih odnosa – rekao je Tači.

Odgovarajući na isto pitanje ministar Lukšić, nije dao direktan odgovor već je istakao da  je siguran da će se njegov kolega Tači „osjećati ugodno u Crnoj Gori i da je ova posjeta izraz dobrosusjedskih odnosa“.

Tači je govoreći dodatno o današnjim protestima protiv njegovog dolasaka istakao da su na Kosovu spremni da pomognu finansijski povratak svih raseljenih koji žele da se vrate.

- Danas ću imati sastanak sa ljudima koji žele da se vrate na Kosovo da o tome razgovaramo – poručio je Tači.

Tači je takođe podsjetio da je proces demarkacije granice između Crne Gore i Kosova riješen više od 90 odsto i da će do početka proljeća biti završen u potpunosti.

Ministar Lukšić je kazao da je današnji sastanak izraz dobrosusjedskih odnosa kao i da je sa ministrom Tačijem razgovarao o povratku raseljenih, procesa demarkacije ali i o ekonomskoj saradnji kao i evroatlantskom putu dvije države.

Lukšić je rekao da su razgovori odlična prilika da se definišu mjere, projekti i dogovore nove inicijative.

- Naši odnosi su sadržajni, što je u najboljem interesu građana dvije države. Informisao sam Tačija o statusu na putu ka NATO i EU i naglasio da je regionalna saradanja uslov za napredak na tom putu - ocijenio je Lukšić.

On je naglasio da je važno da se što prije završi demarkacija granica i potpisivanje ugovora ove godine, navodeći da je veći dio posla završen

- Na inicijativu kosovske Vlade nastavićemo priču o regionalnoj saradnji za poboljšanje infrastrukture. Zahvaljujemo Tačiju na naporima da se crnogorska manjina i ustavno prizna na Kosovu - rekao je Lukšić i najavio da će brzo nivo stalnog otpravnika poslova Crne Gore na Kosovu biti podignut na nivo ambasadora.

Na pitanje šta će biti sa imovinom koju je Kosovo imalo u Crnoj Gori, Lukšić je odgovorio da je to važno pitanje, jer je obostrano.

- I subjekti Crne Gore imaju potraživanja i potvrđena je danas želja da se riješi stvar, preko komisije, ili na neki drugi način. Dvije vlade imaju interes da nađu mehanizam koji će se ovim baviti - odgovorio je Lukšić.

 

 

Portal Analitika