TV / Film

Meril Strip po 19. put nominovana za Oskara

Američka filmska ikona Meril Strip dodala je danas još jedno "odličje" svojoj kolekciji priznanja- po 19. put nominovana je za Oskara, ovog puta za ulogu u filmu "Začarana šuma" (Into the Woods).
Meril Strip po 19. put nominovana za Oskara
Portal AnalitikaIzvor

Mnogi će na njenu najnoviju nominaciju reći "Naravno da je sjajna, pa to je Meril Strip!". Ali, ovog puta ona je zaista nevjerovatna u ulozi raspjevane veštice i suvereno dominira platnom u svakoj od scena u kojoj se pojavljuje.

Slavna glumica nominovana je u kategoriji za najbolju epizodnu žensku ulogu, a konkurentkinje će joj 22. februara, na 87. dodjeli zlatnih statua Američke filmske akademije, biti Patriša Arket (Odrastanje), Kira Najtli (The Imitation Game), Lora Dern (Wild) i Ema Stoun (Čovjek ptica).

Meril Strip je apsolutni rekorder po broju nominacija za Oskara. Dobila ih je ukupno 19, od kada je 1979. prvi put nominovana za ulogu u ratnoj drami "Lovac na jelene" - 15 za najbolju žensku ulogu i tri za sporednu žensku ulogu.  Ima šest nominacija više od Ketrin Hepbern i Džeka Nikolsona, koji dijele drugo mesto.

Sa trećim Oskarom koji je osvojila 2012. za tumačenje lika britanske premijerke Margaret Tačer u filmu "Gvozdena lejdi", Strip je postala peti glumac koji je osvojio tri Oskara, poslije Voltera Brenana, Ketrin Hepbern, Ingrid Bergman i Džeka Nikolsona, probrane grupice kojoj se prošle godine pridružio i Britanac Danijel Dej Luis.

Strip je osvojila Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu "Kramer protiv Kramera" (1979) i za najbolju žensku ulogu u filmovima "Sofijin izbor" (1982) i "Gvozdena lejdi" (2011).

Ukoliko u februaru dobije Oskara, postaće jedina glumica/glumac, uz Ketrin Hepbern, koja je osvojila četiri nagrade Američke filmske akademije.

B92

foto: AP

Portal Analitika